65 души бяха задържани в Париж днес при поредния протест на "жълтите жилетки", предаде радио Франс енфо. Сред арестуваните е Ерик Друе, един от лидерите на протестното движение.

Демонстрацията на булевард "Шанз Елизе", в центъра на френската столица, премина до голяма степен мирно. В протеста се включиха едва около 1000 души, което е много по-малко в сравнение с предходните седмици, когато протестираха до 300 000 души.

Приблизително 100 демонстранти се събраха на моста "Европа" в град Страсбург, близо до границата с Германия. Те предизвикаха временни смущения в трафика, преди силите за сигурност да се намесят., допълва Франс прес, цитирана от БТА.

В южния град Перпинян 36-годишен шофьор на автомобил загина вчера, след като се удари в камион, участващ в протестите.

Демонстранти с жълти жилетки излизат по улиците и блокират пътища във Франция от средата на миналия месец. Протестите доведоха до размирици и сблъсъци с полицията.

Движението, което няма национални лидери, първоначално бе насочено срещу планираното повишаване на данъците върху горивата, от което правителството вече се отказа, но то постепенно издигна нови и нови искания, сред които увеличаване на заплатите, орязване на данъци и промени в конституцията, за да могат гражданите да инициират референдуми по политически въпроси, отбелязва ДПА.

Протестите станаха причина за смъртта на десет души, повечето от които загинаха при автомобилни злополуки заради блокирани от демонстрантите пътища.

Движението на "жълтите жилетки" обаче изглежда губи импулс през последните седмици. Вчера френският парламент одобри закон с мерки за успокояване на демонстрантите.