Това стана, след като Париж обеща да промени някои от законите си в съответствие с правилата на ЕС, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес, на които се позова БТА.

Новината обяви в комюнике еврокомисарят по правосъдието Вивиан Рединг, по чието предложение процедурата е отменена. По думите на Рединг "разногласията са преодолени благодарение на получените от Париж гаранции, че правителството е внесло поисканите изменения в националното законодателство". Тя добави, че Париж е приел някои от исканията на ЕК, включително да издава писмени заповеди за експулсиране и да предоставя на потърпевшите възможността да обжалват решението.

Рединг, която неотдавна сравни експулсирането на роми с депортирането на евреи и цигани по време на Втората световна война подчерта, че ЕС ще продължава да следи как Франция спазва европейското законодателство.

В същото време френският президент Никола Саркози коментира, че е много щастлив от предложението на еврокомисарката.
"Разумът победи", заяви той. 

По този начин скандалът с изгонването на 8000 румънски и български роми от Франция, който избухна в началото на септември, завърши с пълна победа на Франция, коментира ИТАР-ТАСС.

Само преди дни френският парламент прие на първо четене проектозакон за имиграцията, който съдържа исканото от Саркози разширяване на поводите за отнемане на гражданството. Освен това законът предвижда мерки, които улесняват експулсирането на чужденци и са негласно насочени срещу ромите, предаде тогава Франс прес.