Арно е собственик и главен изпълнителен директор на компанията за луксозни стоки Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH). Желанието на милиардера бе изтълкувано като отговор на 75-процентния данък за най-богатите хора във Франция.

В отговор на призива да се маха, Арно обяви, че ще съди вестника. Той потвърди, че е поискал белгийско гражданство, но отрича, че това е заради данъците. В изявление след публикацията Арно уверява, че е бил и ще остане данъкоплатец във Франция, като уточнява, че двойното гражданство му е необходимо, за да развива бизнес в Белгия.

Спорният въпрос за данъците на богатите е централна тема на френския план за фискална стабилност.

В неделя президентът Франсоа Оланд представи серия мерки, с помощта на които правителството трябва да се справи с „високата безработица, влошената конкурентоспособност, големите дефицити и исторически големия дълг”. В рамките на усилията си за намаляване на дефицита на страната, Оланд обяви реализирането на икономии в размер на 10 милиарда евро, увеличаване на данъците за домакинствата с 10 милиарда евро и с още 10 милиарда евро - тези на предприятията. Тук трябва да се добавят и обявени по-рано икономии за 6 млрд. евро.

Като една от мерките Франсоа Оланд потвърди увеличаването на данъка за приходи над 1 милион евро до 75%, като разясни, че тази мярка ще е валидна само за срок от две години.

„Мисията ми е да възстановя страната и затова ще определя срок от две години”, посочи държавният глава, цитиран от френските медии и "Фокус". Представяйки първо стратегията си за борба с безработицата, Оланд подчерта: „Казвате ми да ускоря темпото. Ето, ускорявам го”.
Френското правителство понижи прогнозата за ръст на брутния вътрешен продукт през 2013 г. от 1,2% до 0,8”, но разчита на по-добър резултат, заяви още президентът.

„Поисках от правителството да разработи реалистичен бюджет за 2013 г. и да се опира на реалистична прогноза за икономическия ръст, който несъмнено ще бъде по-нисък от 1%, – 0,8%. Надявам се, че резултатът ще бъде по-добър, но ние работим с тази хипотеза”, посочи Оланд.
По-рано правителството очакваше ръст на БВП през следващата година от 1,2%.