Френските власти се притесняват за сигурността на ваксините при транспортирането им из Европейския съюз. В страната е разпространена правителствена нота, препратена до кметовете и префектите на населените места, в която се предупреждава за трите основни опасности, които грозят ваксините: кражба, саботаж от противници на ваксините и дори терористичен акт, съобщи bTV.

Властите смятат за възможно и "пренасочване на ваксините", подобно на предпазните средства в началото на пандемията. Тогава маските и облеклата отиваха при тези, които дадат най-много пари в последния момент.

Междувременно шефът на "Интерпол" заяви, че ваксините в момента са "течното злато" и агенцията очаква огромен скок на престъпността, когато камионите тръгнат към страните членки на ЕС.

Европейската комисия даде вчера предварително разрешение за достъп до пазара на ЕС на ваксината срещу Ковид-19 на производителя "Пфайзер". Решението ни се основава на научни доказателства за безопасността и ефективността на ваксината, заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Тя отбеляза, че на 6 януари догодина се очаква одобрение и за ваксината на "Модерна".

ЕС прави изключение, като в случая с първите ваксини няма да задължава производителите да снабдяват пратките с листовки на друг език, освен английски, както и да поставят етикети на езика на държавата, където се получават доставките. Предвижда се на ваксините да има отправка, например щрих код, който да води до сайт с повече данни за съответната ваксина, съобщи БТА.