Европейската комисия даде предварително разрешение за достъп до пазара на ЕС на ваксината срещу Covid-19 на производителя "Пфайзер".

Решението ни се основава на научни доказателства за безопасността и ефективността на ваксината, заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Тя отбеляза, че на 6 януари догодина се очаква одобрение и за ваксината на "Модерна". 

Фон дер Лайен посочи, че първата одобрена в ЕС ваксина срещу новото заболяване е плод на европейски успех заради работата на лабораториите на "Бионтех" в разработването на ваксината. Тя добави, че изследователите са получили от ЕС 9 милиона евро в последните години за развитие на технология за ваксина, а през юни тази година им е предоставен заем от Европейската инвестиционна банка за 100 млн. евро.

Председателят на ЕК уточни, че първите пратки от одобрената ваксина тръгват от производствени цехове в Белгия. Очаква се те да достигнат всички европейски столици, така че имунизирането да започне на 27-29 декември.

До септември догодина ЕК очаква в ЕС да бъдат получени до 300 милиона дози ваксина. Комисията уточнява, че първите количества няма да бъдат достатъчни за имунизирането на всички желаещи, но пълнолетните европейци ще могат да бъдат обхванати от имунизацията до края на идната година. ЕК добавя, че насочва усилия за развитие на допълнителни мощности за производството на ваксини.

Допълва се, че повечето държави от ЕС предвиждат безплатен достъп до ваксините. Листовките за действието на ваксините ще бъдат преведени на всички езици на ЕС и ще бъдат достъпни в интернет, за да могат гражданите предварително да се запознаят с тях и да не изискват информация от здравните работници.

ЕС прави изключение, като в случая с първите ваксини няма да задължава производителите да снабдяват пратките с листовки на друг език, освен английски, както и да поставят етикети на езика на държавата, където се получават доставките. Предвижда се на ваксините да има отправка, например щрих код, който да води до сайт с повече данни за съответната ваксина.

Комисията отбелязва, че заедно със Световната здравна организация разработва ваксинационни паспорти (удостоверения), които да послужат на имунизираните при пътувания и да им спестят изследване и карантина. ЕК уточнява, че засега няма данни дали преболедували Ковид-19 се нуждаят от ваксина. Пояснява се, че издаденото днес предварително разрешение за пазарен достъп е свързано с това, че нуждата от запазване на общественото здраве е по-голяма от опасността от странични оплаквания от действието на новия препарат.