Европейската агенция по лекарствата изрази днес препоръка за въвеждането на пазара на ваксината срещу Covid-19 на "Пфайзър" и "Бионтех". 

Предвижда се в следващите дни Европейската комисия, съгласувано с държавите от ЕС, да издаде достъп до пазара на първата ваксина срещу новото заболяване. Комисията вече обяви, че ще завърши процеса за два дни и първите ваксини ще бъдат поставени на 27-29 декември.

Научният съвет на агенцията уточни, че е взел решение днес за разрешение ваксината да се ползва за хора над 16-годишна възраст. От агенцията поясниха, че решението почива на убедителни научни доказателства и определиха това като историческо постижение.

Минути след съобщението на Европейската агенция по лекарствата, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че очаква още тази вечер комисията да издаде разрешение за пазарен достъп на ваксината.

Преди да издаде разрешение, ЕК трябва да съгласува решението си с държавите от ЕС и да получи подкрепа от квалифицирано мнозинство - 55 на сто от страните, представляващи 65 на сто от европейското население.

Същевременно от Българската академия на науките препоръчаха здравите хора без придружаващи тежки хронични заболявания, без клинични прояви в момента и над 16-18-годишна възраст да се ваксинират срещу COVID-19.

В становището на учените, изпратено до медиите, се казва още, че преди имунизация е задължителна консултацията с личния лекар, като се вземат предвид всички показания и противопоказания за поставянето на ваксината, описани подробно в кратката характеристика на ваксината. Според учените данните досега показват, че колективен имунитет срещу коронавируса се създава много бавно и ще бъде трудно да се постигне по естествен път и затова ваксините ще помогнат много в неговото изграждане.

До момента в света се разработват над 220 ваксини против коронавируса, от които 56 са в клинични проучвания, а повече от 10 се намират в трета фаза на клинично проучване, която изисква, съобразно световно приетите правила, да бъдат приложени на 30000-40000 души, за да бъде обективно оценена тяхната безвредност и ефективност. В ситуацията на много тежка и бързо разпространяваща се инфекция, СЗО и отговорните институции във всяка държава, са разрешили ускорено внедряване на ваксините при спазване на всички изисквания и стандарти.

По отношение на ефективността на ваксините и характера на имунитета, който създават и неговата продължителност, ще може да се даде задоволителен отговор не по-рано от една година от началото на приложението им, когато ще има достатъчно убедителни научни данни, в резултат на проследяването на стотици хиляди имунизирани, подчертават от БАН.