Изпълнителният директор на германската фармацевтична компания "Бионтех" Угур Шахин заяви, че е уверен, че разработената от нея заедно с американската компания "Пфайзер" ваксина срещу коронавируса ще бъде ефективна и срещу варианта на вируса, появил се във Великобритания, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Пред телевизия Билд Шахин каза, че неговата компания ще разучи мутацията в идните дни, но добави, че гледа на въпроса със степен на трезва мисъл.

Страни по целия свят преустановиха полетите до и от Великобритания заради страхове от новия щам на коронавируса, като по този начин предизвикаха транспортен хаос и увеличиха перспективата за недостиг на храни в Обединеното кралство.

СЗО се опита да успокои нещата, като припомни, че появата на нов щам е нормална част от еволюцията на една пандемия.

Пред германската телевизия "Билд" Шахин каза също, че все още не се е ваксинирал, но би искал да го направи. Той обаче допълни, че е по-добре неговите служители да са ваксинирани, за да могат да си вършат работата.

ЕК уточни преди ден, че първите пратки от одобрената ваксина тръгват от производствени цехове в Белгия и се очаква те да достигнат всички европейски столици, така че имунизирането да започне на 27-29 декември.

До септември догодина ЕК очаква в ЕС да бъдат получени до 300 милиона дози ваксина.