Откакто Русия започна инвазията си в Украйна, Москва откъсва военни сили от базите си в Северна Европа, за да подпомогне войските си, които търпят големи загуби и неуспехи на бойното поле срещу украинските войски, пише сп. "Форин Полиси".

Според трима високопоставени европейски служители в областта на отбраната от региона, от първоначалните около 30 000 руски войници, които преди това са били изправени пред балтийските страни и южна Финландия, до 80 % от тях са били пренасочени към Украйна, което оставя Русия само с основни сили там, където някога е било най-плътната концентрация на войски, изправени пред територията на НАТО.

Източник на изданието обаче подчертава, че въздушната мощ на Русия в региона не се е променила и че Северният флот на Русия е останал сравнително незасегнат. Но Москва премества друга високотехнологична военна техника, включително зенитни системи и ракети, от региона в Украйна заедно с войските си. Според сателитни снимки, получени от финландската медия Yle този месец, Русия изглежда е премахнала някои зенитни системи С-300 от защитния пръстен около Санкт Петербург, един от най-големите руски градове, който се намира близо до границата с Финландия. Според сателитните снимки един от районите за базиране на ракети в региона, обслужван от 500-и зенитно-ракетен полк на Русия, изглежда е бил напълно изоставен.

"Причините са две и са доста прости", заяви министърът на отбраната на Литва Арвидас Анусаускас пред Foreign Policy. "Тези сили бяха използвани за генериране на достатъчна бойна мощ за първоначалното нахлуване през февруари. Тъй като руските сили понесоха тежки загуби по време на военните действия, те трябваше да бъдат заменени", казва той.

Настоящи и бивши американски и европейски служители в областта на отбраната са заявили пред "Форин Полиси", че Русия остава дългосрочна заплаха за региона, особено за малките балтийски държави, и че очакват Москва да възстанови военната си сила в руския Западен военен окръг в дългосрочен план, независимо от това как ще протече войната в Украйна.

Миналата седмица руският президент Владимир Путин обяви частична военна мобилизация на около 300 000 наборни войници и отправи завоалирани заплахи за използване на ядрените оръжия на страната му, ако Западът продължи да изпраща военна помощ на Украйна. Много военни анализатори на Запад заявиха, че Путин вероятно блъфира, но са съгласни, че предупрежденията подчертават, че Москва остава заплаха за страните от НАТО въпреки скъпоструващите си военни неуспехи в Украйна, пише изданието.

Междувременно за първи път от десетилетия насам Финландия затвори за пет дни участък от една от главните си магистрали, за да позволи на изтребителите си да тренират кацане и излитане на резервна пътна писта, съобщи Ройтерс.

Скандинавската страна, която кандидатства за членство в НАТО след нахлуването на съседна Русия в Украйна, разполага с дузина подобни резервни писти, предназначени за използване по време на война, в цялата страна.

На финландските ВВС са били необходими няколко дни, за да разчистят крайпътните зони и да подготвят площадката за учението, в което участват около 200 души персонал и финландски изтребители F/A-18 Hornet, по-стари учебни самолети Hawk Mk 51 и други военни самолети, заяви началникът на Финландската военновъздушна академия полковник Веса Мантила.