Новият механизъм за върховенството на закона ще бъде представен след две седмици. Това каза пред БНТ председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тя подчерта, че ЕК е силно решена да защитава върховенството на закона и всички държави-членки трябва да спазват принципите на правовата държава.

Проблемите в различните държави са различни. При някои са по-сериозни, при други - по-малко сериозни. Но при всички положения във всички държави членки върховенството на закона трябва да се спазва, категорична е Фон дер Лайен.

"Подобен механизъм не е имало никога досега. Ние систематично разглеждаме ситуацията с върховенството на закона в страните-членки и след това подготвяме доклад по въпросите на върховенството на закона във всяка от тях. Това е предпазен механизъм. Защото целта е на ранен етап да засечем нещата, които не са така, както трябва да бъдат и след това с всички страни - членки да обсъдим как да ги подобрим и да ги поправим", отбеляза председателят на Еврокомисията.

"Ще излезем с доклад след 2 седмици. Там ясно ще се види, че ЕК много силно защитава върховенството на закона. Но там ще се види също и това, че в различните страни - членки има различни проблеми, някои по-сериозни от други. Ще покажем, че върховенството на закона трябва да се уважава във всяка страна-членка и всички се придържаме към него", категорична е Фон дел Лайен.

Еврокомисията ще предложи нова стратегия за бъдещето на Шенген и ще приветства приемането на нови членове, които отговарят на условията.

"За нас е важно поддържането на свободното движение в ЕС. Затова сме "за" присъединяването на страни-членки към Шенген, като разбира се, има условия, които трябва да бъдат изпълнени, без съмнение. Искаме да гарантираме, че в Шенген има свободно движение. Сега предстои много работа, защото заради миграционната криза и заради пандемията бяха поставени бариери, които не бива да са там. Затова новата стратегия за Шенген ще направи така, че да премахне тези бариери и да гарантира свободното движение", изтъкна председателят на ЕК.

Урсула фон дер Лайен днес произнесе първата си реч "За състоянието на съюза" пред евродепутатите в Брюксел. Въвеждането на минимална работна заплата, нов пакт за миграцията и справянето с климатичните промени бяха сред темите. Тя поиска и повече правомощия, свързани със справянето на здравни кризи и подчерта колко е важно Европа заедно да се справи след пандемията.

Председателят на Европейската комисия говори пред Европейския парламент в Брюксел за постигнатото дотук и предизвикателствата занапред. За първи път речта е в Брюксел, а не в Страсбург заради мерките срещу пандемията.