Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева заяви, че де факто нямаме механизъм за сътрудничество и оценка. Де факто нямаме механизъм - нямаме мисии, нямаме доклади, каза тя по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на депутата Крум Зарков.

Тя уточни, че наистина обаче трябва ЕК да приключи процедурата и да вземе формално решение, като предположи, че фактът, че периодът е съвпаднал с началото на мандата на новата комисия и ситуацията с пандемията са забавили формалното вземане на решението.

Комисията ни увери, че не планира никакъв доклад по този механизъм, каза Захариева. Това обаче не променя амбицията ни да продължим да изпълняваме планираните допълнителни реформи, които отиват отвъд показателите на самия механизъм за сътрудничество и оценка, коментира тя.

Стремежът на България към утвърждаване на върховенството на закона започна много преди създаването на механизма за сътрудничество и оценка и твърдо вярвам, че този стремеж трябва да бъде приоритет на управлението на страната, посочи вицепремиерът и отбеляза, че тези реформи трябва да се правят не заради Брюксел, а най-вече заради българските граждани.

На уточняващ въпрос на Крум Зарков, тя отговори, че не смята, че скандали, предизвикани от човек, който се укрива, могат да повлияят върху финалното решение на комисията.

По отношение на перспективите за сътрудничество между България и ЕС в сферата на съдебната реформа и борбата с корупцията Захариева посочи, че България последователно подкрепя създаването на общ европейски механизъм, който да бъде еднакво и прозрачно приложим спрямо всички държави членки. Тя поясни, че в момента ЕС работи по този механизъм, който ще обхваща четири стълба и ще бъде с превантивен, а не със санкционен характер. Първият годишен доклад по него се очаква да бъде представен през септември или октомври.

 

Снимка: БСП

"Когато от името на ПГ на "БСП за България" алармирахме, че идват недобри сигнали от Европейския съюз по отношение на това как нашите европейски партньори и европейски институции гледат на случвалото се в България в областта на съдебната реформа, ни обвиниха в разпространение на фалшиви новини. Но в последния си мониторингов доклад ЕК оповестява свое становище, според което извършеният от България напредък е достатъчен за изпълнение на поетите ангажименти на страната, но за окончателното решение ще бъдат взети предвид становищата на Съвета на ЕС и на Европейския парламент. До момента, официално решение за приключване на Механизма за сътрудничество и проверка не е взимано". Това каза от парламентарната трибуна Крум Зарков, зам.-председател на ПГ на "БСП за България", в свой въпрос към министър Екатерина Захариева.

"Вместо това, в препоръка по друг механизъм, Съветът на ЕС счита за нужно да припомни съществуването на специалния мониторингов механизъм и да заяви, цитирам - "Продължават да са налице редица предизвикателства, по-специално гарантирането на ефективни наказателни разследвания, уравновесяването на натовареността между съдилищата и рационализирането на местните прокуратури." И още повече- Комисията продължава да наблюдава съдебната реформа и борбата с корупцията в България", подчерта Зарков.

"Един от показателите, които използва Европейската комисия, когато подготвя своите доклади, са проучванията на Евробарометър за възприятието на гражданите по отношение на корупцията в техните страни. Такова проучване беше отпечатано преди няколко дни и според него 80% от българите смятат, че корупцията е широкоразпространена в България. Още повече, 51% от тях смятат също, че нивото на корупцията у нас се е увеличила през последните 3 години", каза Зарков. Той посочи, че парадоксът, при който Европейската комисия казва, че България е изпълнила някакви формални критерии, но хората не ги виждат, води до това, че Механизмът за сътрудничество и проверка още не е отменен.

Според Зарков правителството има същия проблем в комуникацията си с евроинституциите, какъвто има и с българските граждани - не им казва истината. "Истината е, че всичко си върви постарому. Истината е, че говори на Европа врели-некипели и тя го знае. Изпусната реплика от министър Танева преди няколко дни може и да е била изведена от контекста, но добре показва начина на мислене, а именно - ще покрием нещо, за да не ни разберат какви сме, пък после ще продължим постарому", смята социалистът.

"Според министър Захариева де факто няма Механизъм, защото няма доклад. Де юре обаче има. В България се получава обратното - де юре има институции и Конституция, де факто обаче силните на деня правят каквото си искат под благосклонния поглед на едно слабо правителство", каза още Крум Зарков.