Републиканците са възмутени от проявата на пристрастност, американски всекидневник протестира срещу цензурата, а шефът на Туитър смята, че комуникацията на собствената му платформа е "неприемлива": полемиката около спорна статия за Джо Байдън подчертава трудната позиция, в която се намират Фейсбук и Туитър три седмици преди президентските избори в САЩ.

"Нашата комуникация относно нашите действия, касаещи статията на "Ню Йорк пост" не беше на ниво. И блокирането на споделянето на интернет адреса на статията, без да има никакво обяснение за това е неприемливо", заяви вчера вечерта Джак Дорси, основателят на Туитър.

Консервативният вестник публикува имейли, които са били придобити незаконно от компютър, съдържащ лични съобщения, снимки и видеокадри на сина на Джо Байдън - Хънтър Байдън. Тези съобщения подновяват обвиненията срещу кандидата на демократите за Белия дом, отправени от лагера на Доналд Тръмп, според който той бил помогнал украинската газова компания Бурисма да избегне разследвания за корупция. Хънтър Байдън беше в надзорния съвет на компанията от 2014 г. до 2019 г.

Туитър блокира споделянето на статията, защото тя съдържала документи, които били в нарушение на две негови правила: да не се публикуват лични данни (имейли, телефонни номера) и да не се публикуват неща, които са плод на хакерска атака.

"Не искаме да насърчим хакерството, като разрешим разпространението на документи, получени незаконно", обясни компанията в акаунта си, посветен на въпросите за сигурността и припомни, че дискусиите относно статията на "Ню Йорк пост" не са забранени, а е ограничено само нейното споделяне.

Но тези пояснения дойдоха след ден на разгорещени критики срещу социалните мрежи.

"Ужасно е, че Туитър и Фейсбук изтеглиха статията на "Ню Йорк пост" за имейлите /.../, свързани с Джо Байдън Сънливеца и неговия син Хънтър", възмути се Тръмп в любимата си социална мрежа Туитър.

Републиканският милиардер след това обвини и платформата, че е блокирала акаунта на говорителката му Кейли Макенани, защото била споделила там статията.

"Защото тя сподели истината! Те закриха акаунта й", "Те се опитват да защитят Байдън", заяви президентът на САЩ по време на митинг в Айова.

Един от ръководителите на Фейсбук - Анди Стоун, постави под съмнение истинността на имейлите и обяви, че информациите на всекидневника ще бъдат обект на проверка. В очакване на резултатите от нея, калифорнийската група е решила да намали видимостта на статията.

Сенаторът републиканец Джош Хоули разкритикува пристрастността на Фейсбук и блокирането, което изглежда на избирателен принцип, на една статия за "един акт потенциално противоречащ на етичността на един кандидат за президентския пост".

"Ню Йорк пост", един от най-четените всекидневници в страната, от своя страна разкритикува "цензурата на Фейсбук с цел подпомагане на кампанията на Байдън".

"Първо се цензурира, а после се задават въпроси: това поведение е скандално за една от най-влиятелните платформи в САЩ", се казва в редакционна статия на вестника, обвиняващ Фейсбук, че се е превърнал в "пропагандна машина".

Шефът на Фейсбук Марк Зукърбърг неколкократно заяви, че мрежите не трябва да са "арбитри на истината", по-специално, за да оправдае решението си да не контролира особено писанията на политиците, като по този начин позволява на потребителите си сами да си съставят мнение.

Но платформите са обвинявани в цензура от консерваторите и са упреквани от ляво, че не се борят достатъчно срещу фалшивите информации, призивите към насилие и опитите да се обезкуражат избирателите да гласуват.

След месеци на нарастващи напрежения и на пандемия благоприятстваща дезинформацията, социалните платформи затегнаха до голяма степен правилата си за съдържанието на публикациите в тях, за да защитят избирателите от намеси и манипулации.

Но статията на "Ню Йорк пост" напомня случая, касаещ Хилари Клинтън, кандидатката на демократите за президент през 2016 г., чиито имейли, хакнати от руски хакери, бяха разпространени в интернет от анонимни сайтове и от Уикилийкс.

Фейсбук и Туитър обещаха, че ще бъдат безкомпромисни по отношение на тези тактики от типа "хакни и разпространи", при които юридически лица предоставят хакнати информации на медии и използват мрежите, за да ги разпространяват.

"Ню Йорк пост" твърди, че се е сдобил с копие на хард диск от лаптоп, оставен за ремонт от Хънтър Байдън в магазин в Делауеър през април 2019 г. Копието вероятно се е озовало в ръцете на личния адвокат на Тръмп - Руди Джулиани, които после го е предоставил на вестника.

Статията и документите изглежда подкрепят обвиненията на Доналд Тръмп и неговите привърженици.

Според тях Джо Байдън, по времето когато е бил вицепрезидент на Барак Обама, е направил така, че да бъде уволнен генералният прокурор на Украйна Виктор Шокин през 2016 г., за да помогне на "Бурисма" да избегне антикорупционни разследвания, които биха опетнили сина му.

Без да опровергава съществуването на компютъра или на съобщенията, говорителят на Джо Байдън - Андрю Бейтс, обвини Джулиани, че вече е разпространявал дискредитирани конспиративни теории.

"Бурисма" беше в центъра на историческия процес за импийчмънт на Тръмп, обвинен, че е упражнил натиск над Украйна, за да разследва тя Джо Байдън и търговските дейности на Хънтър Байдън.

През февруари президентът на САЩ бе оневинен по всички обвинения, повдигнати в рамките на процедурата за импийчмънт.