Все пак от ФБР заявиха, че тя и нейни служители са проявили "изключителна небрежност", предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

На пресконференция директорът на ФБР Джеймс Коми заяви, че разследването е установило изключително небрежно отношение към боравенето с имейли от страна на Клинтън и на нейни служители и че най-малко 110 имейла са съдържали поверителна информация по времето, когато са били изпратени от частния й сървър.

Той обаче подчерта, че становището на ФБР е, че "никой разумен прокурор" не би повдигнал обвинения на Клинтън, която в събота бе изслушана от ФБР във Вашингтон на доброволно събеседване в продължение на три часа и половина, отбелязва Ройтерс.

"Въпреки че окончателното решение по такива въпроси се взема от министерството на правосъдието, ние изразяваме становището си, че по този случай не е подходящо да се повдигат каквито и да било обвинения", заяви Коми.

Хилари Клинтън е кандидат на Демократическата партия за президентските избори на 8 ноември, но кампанията й от месеци страда от аферата с частния й имейл сървър, който е ползвала за служебни цели докато е била държавен секретар от 2009 до 2013 г.

Реакции

Говорителят на Хилари Клинтън - Брайън Фалън изрази задоволство, че ФБР препоръча да не се повдигат обвинения на Клинтън за ползване на частен сървър за електронната й поща докато е била държавен секретар, предаде Асошиейтед прес.

Предизборният екип на Клинтън приема със задоволство, че разследващите "са установили, че не е подходящо да има бъдещи действия" от страна на министерството на правосъдието, се казва в изявление на Фалън.

Той добавя, че Клинтън вече е заявявала, че е било "грешка да използва личния си имейл сървър и че повече няма да го прави".

Предизборният екип на Клинтън "се радва, че този въпрос вече е решен", заключава говорителят на Хилари Клинтън.

Председателят на Камарата на представителите и член на Републиканската партия Пол Райън заяви, че решението на ФБР да не препоръчва съдебни действия срещу Хилари Клинтън не се поддава на обяснение. "Никой не трябва да е над закона", се казва в изявление на Райън.