Висш служител на Държавния департамент на САЩ е предлагал миналата година на служители на Федералното бюро за разследване (ФБР) разсекретяване на електронната кореспонденция на бившия шеф на американската дипломация Хилари Клинтън "на взаимно изгодна основа", предадоха Асошиейтед прес и ТАСС, цитирана от БТА.

Тази информация се съдържа в публикуван от ФБР пакет от стотина документи, свързани със следствието по делото за използването от бившия държавен секретар на личната й електронна поща за служебни цели.

Според показания на неназовани свидетели бившият помощник-държавен секретар по административните въпроси Патрик Кенеди искал от ръководството на ФБР да снеме класификацията за секретност от писмата на Клинтън в замяна на "насрещна услуга".

Политиката на Държавния департамент, според свидетелите, се състояла в това максимално да бъде съкратен броят на засекретените имейли, за да бъде защитена Хилари Клинтън.

По този начин щял да бъда туширан и скандалът, свързан с това, че бившата първа дама съхранявала в личния си имейл сървър секретна информация.

В документите не се казва за каква "насрещна услуга" става въпрос, но според АП, ако ФБР приемело предложението, Държавният департамент щял да му разреши да изпрати повече свои агенти (под прикритието на дипломати) в чужди страни, в които на ФБР това било забранено.

От публикуваните документи е заличено името на човека от ФБР, с когото Кенеди се свързал, за да му предложи сделката. ФБР отхвърлило предложението на Кенеди и сделката не се състояла, но все пак уточни, че офертата на Държавния департамент е била обсъдена.

Говорителят на Държавния департамент Марк Тонър, атакуван с въпроси около днешните разкрития от ФБР, каза, че външнополитическото ведомство само се е опитвало да разбере какви са критериите на ФБР за класификация на секретни материали.