Във всички случаи обаче гласуването на състава на новата европейска комисия, първоначално насрочено за 26 януари, ще бъде отложено поне до средата на февруари. Това, според Ройтерс, ще бъде сериозен знак за председателя на ЕК, Жозе Мануел Барозу, че европарламентът, едва два месеца след влизане в сила на Договора от Лисабон, има сериозни намерения да налага свои решения.

ДПА съобщи, че най-вероятната дата за гласуване на новия състав на ЕК е 8 февруари. (Председателят на ЕП Йежи Бузек обяви, че изслушването на новия български кандидат-комисар Кристалина Георгиева ще бъде на 3 февруари - бел.ред.) Забавянето на гласуването в ЕП на новия състав на Европейската комисия означава, че сегашните еврокомисари ще продължат още известно време да управляват като "служебен кабинет", докато ЕС се нуждае от бързи мерки за приемане на нова 10-годишна икономическа програма и спешни мерки за възстановяване на европейската икономика, посочва ДПА. На мястото на Желева бе предложена Кристалина Георгиева, в момента вицепрезидент на Световната банка, посочва Франс прес.

Провалът на кандидатурата на Желева няма да окаже практическо влияние върху състава на Европейската комисия, посочва ИТАР-ТАСС.

Даденият на България пост, свързан с координацията на хуманитарната помощ в никакъв случай не е ключов, посочва агенцията. С Желева подводните камъни пред новата Европейска комисия не свършват. Някои влиятелни членове на ЕП настояват за повторно изслушване на Оли Рен и Нели Крус, подкрепяни от либералите, макар че те са номинирани за втори мандат като еврокомисари. И двамата бяха критикувани заради прекалено неясните си отговори по време на изслушванията, посочва Ройтерс.

"Решението на Желева да се оттегли е най-доброто възможно решение за всички, в това число и за самата нея", заявил председателят на групата на социалистите в ЕП Мартин Шулц, цитиран от ДПА. "При толкова слабо представяне по време на изслушванията, този резултат бе неизбежен и предсказуем", подчертал той.

Предприемайки опит да се реваншира поне отчасти, Европейската народна партия, която до последния момент твърдо подкрепяше Желева, днес се захвана с външния министър на ЕС Катрин Аштън, която е и заместник-председател на ЕК, за това, че все още не е заминала за Хаити, съобщи Франс прес.