Европейският парламент призна в четвъртък, 31 януари, Хуан Гуаидо като легитимен временен президент на Венецуела в съответствие с венецуелската конституция.

Евродепутатите призоваха Върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, както и държавите членки, също да признаят Гуаидо като "единствения легитимен временен президент на държавата, докато не се състоят нови свободни, прозрачни и честни президентски избори, които да възстановят демокрацията".

В незаконодателна резолюция, приета с 439 гласа "за", срещу 104 гласа "против" и 88 "въздържал се", те отново заявяват пълната си подкрепа за Националното събрание, което е единственият легитимен демократичен орган на Венецуела, и чиито правомощия трябва да бъдат възстановени и зачитани, включително прерогативите и безопасността на неговите членове.

След признаването на временния президент, ЕС и неговите държавни членки трябва също да признаят назначаването на представители на легитимните власти, добавя пленарната зала.

Подвеждане под отговорност на извършителите на насилие

Евродепутатите осъждат жестоките репресии и насилието, които са довели до смъртни случаи и инциденти, и настояват de facto властите във Венецуела да прекратят нарушенията на човешките права, извършителите да бъдат подведени под отговорност, и да се гарантира пълното зачитане на основните свободи и правата на човека. В това отношение, те подкрепят призива на генералния секретар на ООН за провеждането на независимо и пълно разследване относно извършените убийства. Те също осъдиха задържането на журналисти, които отразяват ситуацията във Венецуела, много от които са граждани на ЕС, и призоваха за незабавното им освобождаване.

Евродепутатите призоваха върховния представител на ЕС да проведе диалог с държавите от региона и с други ключови страни за създаване на контактна група, както се заявява в заключенията на Европейския съвет от 15 октомври 2018 г.. Намерението е тази група да посредничи за постигането на споразумение за обявяване на "свободни, прозрачни и честни президентски избори в съответствие с общоприет график, равни условия за всички участници, прозрачност и международно наблюдение".

ЕП припомни, че Хуан Гуаидо, председател на контролираното от опозицията Национално събрание, се обяви за временен президент на Венецуела на 23 януари, в опит за отстраняване на президента Никола Мадуро. Гуаидо беше незабавно признат за легитимен президент на Венецуела от редица страни, сред които САЩ, Колумбия, Аржентина, Бразилия, Чили и Канада.

От името на ЕС, Федерика Могерини обяви на 26 януари пълна подкрепа за Националното събрание и призова за незабавното провеждане на свободни, прозрачни и честни избори. Тя предупреди че при липса на такова обявяване, "ЕС ще предприеме по-нататъшни действия, включително по въпроса за признаването на държавното ръководство".

Венецуела се намира в дълбока социална, икономическа и демократическа криза. Повече от три милиона хора са напуснали държавата и процентът на инфлацията надвишава 1 650 000%, отбелязва ЕП.

Гуаидо призова Запада за подкрепа

Самопровъзгласилият се за изпълняващ длъжността президент на Венецуела Хуан Гуаидо призова правителствата на страните от ЕС да поддържат натиска върху президента Николас Мадуро. Това заяви британският министър на външните работи Джереми Хънт, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Попитах (Гуаидо), какво е вашето послание към мен и другите външни министри?", каза Хънт. "Той каза две неща: моля ви, не отслабвайте натиска върху (венецуелския президент Николас) Мадуро, който причини толкова щети, и помнете, че в момента става хуманитарна катастрофа".

Шест европейски държави (Испания, Франция, Германия, Великобритания, Холандия и Португалия) поставиха ултиматум и дадоха срок на Мадуро да свика избори до неделя, 3 февруари, като в противен случай ще признаят Гуаидо.