Испания днес настоя за "незабавното освобождаване" на четирима членове на екип на испанската информационна агенция ЕФЕ, задържани от венецуелските разузнавателни служби, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Агенцията отбелязва, че арестите са били извършени в момент, когато венецуелските власти взимат на прицел чуждестранни медии.

"(Испанското) правителство още веднъж настоява венецуелските власти да зачитат върховенството на закона, човешките права и основни свободи, основен елемент от които е свободата на пресата", се казва в комюнике на министерството на външните работи.

Трима журналисти и шофьор на агенция ЕФЕ бяха арестувани във Венецуела. По информация на ЕФЕ сред задържаните има колумбийски фотограф и двама служители на агенцията, един от които испанец, предаде ТАСС.

Екипът пристигнал във Венецуела от Колумбия за отразяване на кризата.

На 29 януари до президентския дворец в Каракас бяха задържани двама чилийски журналисти и двама техни френски колеги. Вчера министерството на външните работи на Чили съобщи, че двамата чилийски журналисти са били депортирани от Венецуела. По последни данни французите остават в ареста.

Венецуелският министър на външните работи Хорхе Ареаса написа в Туитър, че някои чуждестранни журналисти са влезли "нередовно" във Венецуела, а неколцина са се опитали да получат "достъп до президентския дворец без акредитация", предаде ДПА.

"Международните медии и агенции знаят, че за да избегнат ненужни неудобства, трябва да изпълнят необходимите процедури в консулствата, преди да пътуват за страната", заяви той.

Ръководството на Венецуела "много се страхува от (опозиционния лидер) Хуан Гуаидо" и затова е започнало да извежда своите семейства от страната, каза бившият генерален прокурор Луис Ортега Диас, цитиран от ТАСС.

"Защо Маикел Морено (председателят на Върховния съд) изведе своето семейство, защо Владимир Падрино (министърът на отбраната) изведе своето семейство, Диосдадо Кабельо (председателят на Конституционното събрание) изведе семейството? Те изведоха семействата, защото са уплашени", заяви той по колумбийския телевизионен канал Ен Те Ен 24.

На снимката: Протест в Каракас: "Мадуро е равно на глад, стига диктатура"