Лошото време в Италия през последните дни взе три жертви, предаде БТА. 1500 жители на средновековния и посещаван от много туристи град Сиена, в Тоскана, остават лишени от електроенергия, а бездомник почина от измръзване в северния град Милано.

Рекордно ниски температури бяха регистрирани в Алпите, по границата с Швейцария и някои други райони (до минус 27 градуса по Целзий).
Очаква се тази седмица да бъде най-студената в Италия от 27 години.

Повече от 60 души са загинали от измръзване в Русия през януари, съобщи руското министерство на здравеопазването. От министерството уточняват, че в това число няма деца. Данните не са окончателни, но обхващат 50 региона на страната. 1371 души са се обърнали към здравните власти за медицинска помощ във връзка с измръзване, 25 от които са били деца.
779 души са хоспитализирани.

Времето е необичайно студено и във Франция
, предаде ИТАР-ТАСС. В близо половината департаменти са в сила извънредни мерки. Очаква се потреблението на електроенергия да достигне в близките дни рекордни равнища. Температурите падат през нощта до минус 10 градуса по Целзий.

Сибирският фронт достигна до Испания, като предупреждения заради тежките метеорологични условия са обявени в 50 от 52 провинции. Властите в Каталония издадоха предупреждение и бе обявено, че днес се отменят учебните занятия в 14 общини заради силни снеговалежи.

Броят на жертвите на ужасяващите студове в Украйна през последната седмица достигнаха 101 души, съобщава украинското Министерство на извънредните ситуации.  Значително повишавайки предишните си данни за броя на жертвите на студа, като по-рано бяха 63, министерството съобщи, че 11 души са починали в болниците в резултат на хипотермия, 26 други са починали в домовете си, докато 64 души са починали на улиците.

Студът, обхванал Европа, е причинил смъртта на още осем души в Полша през последните 24 часа. Общо 37 души са починали заради студовете в страната през последната седмица. В някои райони на Полша температурите се понижиха до минус 35 градуса. По данни на полицията повечето от жертвите на студовете са бездомници.

Отрицателни температурни рекорди бяха поставени днес и в 38 града в Япония - от остров Кюшу в най-южната част на архипелага до северния край на централния главен остров Хоншу. Най-ниската температура - минус 26 градуса по Целзий - бе измерена в префектура Нагано в централната част на Хоншу.

От няколко дни Япония освен това е обхваната от обилни снеговалежи. Снежната покривка в префектура Аомори, в северната част на остров Хоншу, надхвърли 4,3 метра. Валежите нарушават движението на транспорта в цяла Япония и причиняват жертви. Над 50 души загинаха до момента при различни инциденти в резултат на лошото време. В разчистването на снежните навявания места се включиха военни подразделения с тежка техника.


159 сигнала за бездомни, бедстващи и измръзнали хора са получени в Националната система 112 през последните дни - от 30 януари до днес, 3 февруари. Най-много сигнали са приети на 30 януари, съобщиха от пресцентъра на МВР.
За изминалото денонощие сигналите са 35, като за София те са 23.