Ръководителят на руската частна военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин, който загина при самолетна катастрофа миналата седмица, е бил погребан, предаде Ройтерс, като се позова на неговата пресслужба.

Тя съобщи днес, че Пригожин е бил погребан с частна церемония на гробище в покрайнините на родния си град Санкт Петербург.

Снимки от изпращането на лидера на "Вагнер" ВИЖТЕ ТУК>>

По-рано през деня говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че руският президент Владимир Путин няма да присъства на погребението на някога близкия до него бизнесмен. "Присъствието на президента не се предвижда", коментира Песков в отговор на въпрос дали Путин ще отиде на погребението на създателя на частната военна компания "Вагнер". Говорителят на Кремъл допълни, че не разполага с конкретна информация за погребението, а организацията му зависи от семейството.

От рано днес имаше засилена охрана на гробището в Санкт Петербург на фона на множеството спекулации около погребението на загиналия в самолетна катастрофа Евгений Пригожин, предава Ройтерс. Служители на реда проверяваха влизащите в гробищния парк хора с униформи, знаци на частната армия "Вагнер" и червени карамфили.

Снимка: АР/БТА

Пригожин загина, когато бизнес самолетът му се разби миналата седмица, два месеца след като той и наемниците му от "Вагнер" организираха бунт срещу руското военно ръководство. В края на юни силите на частната военна компания поеха контрола над Ростов и напреднаха към Москва, но след това спряха и да се оттеглиха на 200 км от столицата.

Снимка: АР/БТА

Кремъл отхвърли като "абсолютна лъжа" предположението на някои западни политици и коментатори, че Путин е наредил Пригожин да бъде убит за отмъщение.

 

"Убийството на Пригожин показва защо не са възможни преговори с Путин", каза по този повад украинският външен министър.

"Колкото до призивите за преговори с Путин, всеки, който пита за това, не трябва да пита нас, а Пригожин. Той имаше конфликт с Путин, разреши конфликта, споразумяха се за гаранциите за сигурност, а после Путин го уби", каза ръководителят на украинската дипломация. Кулеба подчерта, че няма причина да вярваме, че Путин ще се държи по друг начин и в други преговори.