Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел предупреди днес, че ЕС е готов да приеме нови санкции срещу Беларус, ако тази страна разреши на територията ѝ да бъдат разположени руски ядрени оръжия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Приемането от страна на Беларус на руски ядрени оръжия би било безотговорна ескалация и заплаха за европейската сигурност. Беларус още може да спре това, негов е изборът. ЕС е готов да реагира с нови санкции", каза Борел в "Туитър".

В събота руският президент Владимир Путин обяви, че Русия ще разположи тактически ядрени оръжия на територията на Беларус.

Киев настоя Съветът за сигурност на ООН да свика незабавно извънредно заседание във връзка с изявленията на Русия относно разполагането на тактически ядрени оръжия в Беларус, предаде УНИАН.

Министерството на външните работи на Украйна отбелязва, че неотдавнашните изявления на Русия за намеренията ѝ да разположи тактически ядрени оръжия на територията на Беларус подкопават основите на Договора за неразпространение на ядреното оръжие, на системата за ядрено разоръжаване и на международната система за сигурност като цяло.

Висшият съветник по сигурността на украинския президент Володимир Зеленски, Олексий Данилов, каза, цитиран от световните агенции, че планът на Русия ще дестабилизира самата Беларус, която според него е взета като ядрен заложник от Москва.

Решението на руския президент ще доведе до затвърждаване на негативното възприятие на Русия и Путин от беларуското общество, изтъква Олексий Данилов.

Друг старши съветник на Зеленски неглижира плана на Путин, като каза, че руският лидер е "твърде предвидим".

"Правейки изявление за тактически ядрени оръжия в Беларус, той признава, че се страхува от загуба и всичко, което може да направи, е да плаши с тактика", написа Михайло Подоляк в Туитър, цитиран от Ройтерс.