Европейският съюз съобщи, че увеличава с 3,5 милиона евро своята хуманитарна помощ за мигрантите в Босна и Херцеговина, чиито условия за живот оцени като "неприемливи"и призова отново да бъде изграден неотдавна изгорелият лагер "Липа" край Бихач, съобщи Бета.

Допълнителните средства са предназначени за бежанците и мигрантите, изправени пред хуманитарна катастрофа в Босна и се добавят към 4,5 милиона евро, които Брюксел отдели през април 2020 г., съобщи Европейската комисия.

Откакто на 23 декември пожар унищожи по-голямата част от бежанския лагер близо до Бихач, около 1000 мигранти са без покрив над главата си на границите на ЕС, в дъждовното и студено време. Настаняване, пригодено към зимни условия, е необходимо за хуманни условия на живот, които трябва да бъдат гарантирани във всеки момент, заяви шефът на европейската дипломация Жозеп Борел в декларация. Местните власти трябва да предоставят на разположение съществуващи обекти и да осигурят временно решение за настаняване, докато се чака отново да бъде изграден лагерът "Липа" с трайна инфраструктура, добави Борел.

Центърът "Липа", отворен през април, бе напуснат на 23 декември от екипите на Международната организация по миграция, която управлява центъра, защото нямаше условия за грижи за мигрантите през зимата. Лагерът не бе свързан с електрическата мрежа и нямаше течаща вода. Скоро след това той бе подпален, а според полицията вероятно е бил запален от самите мигранти заради напускането на Международната организация по миграция. Европейската комисия, която финансира няколко приемни центрове за мигранти в Босна и Херцеговина, и Международната организация по миграцията настояват временно през зимата да бъде отворен отново приемният център в Бихач, но против това са градските и кантоналните власти.

Този център, затворен през октомври под натиска на населението, може да приеме 2000 души. Но дори правителството на Босна и Херцеговина, което също настояваше центърът отново да бъде отворен, се отказа от това, заяви министърът на сигурността на Босна и Херцеговина Селмо Цикотич по време на посещение в лагера "Липа". Мигрантите в лагера протестираха по време на посещението на министъра, скандирайки, че искат справедливост, свобода и помощ от Международната организация по миграция.