Босненските власти ще предприемат вътрешно разследване в полицията в управляван от ООН мигрантски лагер в страната след публикуване на видео, показващо как група полицаи бият обитател на лагера, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Босненският офис на ООН приветства днес това решение, като изтъкна, че местните власти трябва по всяко време да спазват босненските закони и да зачитат международните норми и стандарти за човешки права.

По-рано ООН настоя за незабавно разследване на инцидента, който според твърденията е станал по-рано този месец в лагера Мирал в северозападния град Велика Кладуша.

Местната полиция първоначално отхвърли обвиненията в бруталност, като изтъкна, че полицаите са били извикани да усмирят враждебната тълпа, хвърляща камъни по време на протест на мигранти срещу ограниченията за движение заради коронавируса.

Трийсетсекундното видео, качено в Ютюб и разпространено от различни балкански медии, показва група полицаи, които се приближават към случаен мигрант в мирна на вид част на лагера, и удрят младия мъж с юмруци и палки. 

А на кадри от медии се виждат жестоки следи по главата на бежанец, за който се съобщава, че е сириец.

В Босна и Херцеговина в последно време нараства враждебното отношение към хилядите мигранти, блокирани в страната. Министърът на сигурността Фахрудин Радончич предложи през април да започне масовата им депортация.

Много мигранти влизат в Босна и Херцеговина с надеждата да продължат към по-богати западноевропейски страни през съседна Хърватия, която е членка на ЕС.

Върховният комисариат на ООН за бежанците, който контролира всички центрове за настаняване на мигранти в страната, докладва за сериозното им пренаселване от средата на март, когато полицията започна да събира спящите по улиците мигранти и да ги откарва в лагерите.

Властите обявиха, че правят това в рамките на мерките срещу разпространението на коронавируса. Мигрантите, на които оттогава е забранено да излизат от лагерите, дори за да отидат до магазина, казват, че властите несправедливо ограничават правата им.

В лагерите в Босна и Херцеговина в момента живеят 6200 души, около 20 процента повече от преди началото на епидемията в средата на март.