Условията за живот на стотици човешки същества в импровизирания лагер Вучак са срамни. Този лагер никога не е трябвало да бъде отварян. Спешно е необходимо тези хора да бъдат преместени и да им се осигури прилично настаняване. Това заяви на пресконференция днес комисарят за човешки права на Съвета на Европа Дуня Миятович, приключвайки четиридневната си визита в Босна и Херцеговина, съобщи за БТА пресцентърът на Съвета на Европа.

Условията за живот в лагера Вучак са били ужасни преди студеното време и са станали още по-нечовешки, след като температурите паднаха под нулата. Човешки същества, включително няколко непълнолетни, са събрани в калта на бившо сметище, намиращо се до миниран район. Те нямат течаща вода и санитарните и хигиенните условия са ужасни. Много от хората нямат адекватно облекло и обувки. Нечовешко и неприемливо е хора да са държани в такива условия, заяви Миятович.

Тя изрази загриженост за положението на мигранти и търсещи убежище, които спят на открито или в изоставени сгради в Бихач и в други части на страната.

Комисарят подчерта, че както Федерацията Босна и Херцеговина, така и Република Сръбска трябва да се ангажират за подобряване на ситуацията и равноправно да споделят отговорността за настаняването на мигранти и търсещи убежище. Миятович изрази съжаление, че Република Сръбска и няколко кантона във Федерацията досега отказват да поемат отговорност за бежанците.

Комисарят изрази дълбока загриженост във връзка с информациите за връщане на мигранти от хърватската полиция. Тя е особенно разтревожена от разкази на мигранти, че са били бити и са им били отнемани вещи, включително обувки, и са били заставяни да вървят по неравен терен, за да се върнат в Босна и Херцеговина.

Директорът на босненската служба за работа с чужденци Слободан Уич съобщи, че за две години службата е идентифицирала около 20 мигранти, които представляват заплаха за страната на различни основания, предаде Танюг.

Те са идентифицирани благодарение на размяна на оперативни данни със службите за сигурност в Босна и Херцеговина и други партньорски организации и са върнати от страните, от които са дошли, а против някои от тях са заведени съдебни дела, каза Уич.

По неговите думи, босненската служба за работа с чужденци е единствената в региона, която взема биометрични данни от всички нелегални мигранти и се опитва да установи самоличността им, за да ги върне в страната на произход. През миналата година по този начин е установена самоличността на 750 души, които са били репатрирани. Има случаи, когато мигранти, предадени в съседни страни, от които са влезли на босненска територия, са се връщали обратно по няколко пъти.

"Съседните страни нямат механизъм за връщане на тези лица в страните, от които са дошли, например в Пакистан, Афганистан. Не могат да ги върнат и те след 10 дни идват обратно в Босна и Херцеговина", обясни Уич.

Той предупреди, че след нелегалните мигранти в Босна и Херцеговина има и рецидивисти, с които би трябвало да се заеме прокуратурата.

Експертът по въпросите на сигурността Джевад Галиашевич предупреди днес, че Босна, в която се връщат джихадисти от сирийския фронт, е "барутен погреб", който ще експлодира във вреда на ЕС, предаде Танюг.

Днес в Босна се очаква да пристигнат жени и деца на загинали или пленени джихадисти от Сирия. Сред тях може да са и девет терористи, за които Босна преди е издала червени заповеди за арест чрез Интерпол.

По този повод експертът припомни, че в Босна вече са се върнали сто джихадисти, а се очаква и завръщането на други, които са пленени от кюрдските, американските и турските сили.

Стотина се завърнаха, почти стотина загинаха. Очакваме завръщането на 265 души, от които 78 от кюрдски затвори, няколко от американски и няколко от турски затвори. Не разполагаме с информация колко бошняци са задържани от руските и сирийските войски в Алепо, защото Босна не сътрудничи в борбата против тероризма с правителството в Дамаск, заяви Галиашевич за Спутник.

Според неговите думи най-малко трябва да се тревожим от контингента с жени и деца.

Тревожно е, че в страната преди се върнаха сто опасни джихадисти от войната, а са задвижени само 42 наказателни дела, от които 21 завършиха със споразумение. Всички договориха наказание от една година затвор, което могат да заплатят, освен един джихадист, който получи две години, заяви Галиашевиич.

Според неговите думи завърналите се джихадисти сега тровят главите на младите хора и са мисионери на екстремизма от Сирия.

Сега те предават своите знания и практически умения на нови бедни, необразовани, безперспективни бошняци и правят това с помощта на хора от върха на властта, твърди Галиашевич.

Той припомни, че в Босна през последните години са регистрирани над 20 терористични акции и по-голямата част от тях не са изяснени, като убийството на полицай в Зворник и убийството на двама войници. Експертът посочи, че в терористични организации по света участват хора, които са обучавани в Босна.

От американския затвор в Гуантанамо в Босна пристигнаха четирима членове на алжирска група, която бе свързана и с 11 септември. Сред тях е и Тарик Махмуд Ахмед ел Савах, главен специалист по експлозиви на Ал Каида, който спокойно се разхожда в Сараево, снима за медии, а от Гуантанамо е изпратен за ресоциализация в страна, която е барутен погреб, заяви Галиашевич.