Организаторите на международен младежки турнир по тенис на маса настояха двама нигерийски състезатели, погрешка депортирани от хърватската полиция в бежански лагер в Босна и Херцеговина, да бъдат незабавно върнати в родината им, пише британският "Гардиън", цитиран от "Фокус".

Двамата спортисти са студенти от Нигерия и са пристигнали в Загреб на 12 ноември, на път за петия Световен международен студентски турнир по тенис на маса, който се провеждал в крайбрежния град Пула. Двамата младежи напуснали града и пристигнали в столицата и е трябвало да летят обратно за Нигерия на 18 ноември. В нощта преди да излетят обаче, по време на разходка в хърватската столица, те били спрени за рутинна проверка от местната полиция.

"Опитахме се да обясним кои сме и че документите ни са в хостела, но те ни отведоха до полицейското управление", каза единият от студентите.

"Те не обърнаха никакво внимание на думите ни", допълва той.

Полицията е помислила, че двамата са нелегални мигранти и незабавно ги отвела с бус до границата с Босна и Херцеговина. В същия ден хърватските власти щели да депортират група бежанци, заловени да пресичат границата. След това полицаите наредили на цялата група да пресече гората и да навлезе в територията на Босна и Херцеговина. Единият от хванатите погрешка студенти заяви, че е отказал и добави, че е бил заплашен, че ще бъде застрелян, ако не се подчини на полицията.

В крайна сметка двамата се оказали в бежански лагер в Босна и Херцеговина. Там те също не могли да се разберат с местните власти и до края на ноември се опитвали да се свържат с организаторите на спортното събитие, за да им обяснят ситуацията.

В крайна сметка успели и след като самоличността им била потвърдена, те са получили хърватски визи.

"Още по абсурдно е, че никой не е повярвал на момчетата (...). Много по-добре щеше да е (полицията) да ги беше придружила до хостела, за да потвърди, че са влезли в Хърватия легално", каза един от организаторите на спортното събитие.

Мигрантите в Босна мръзнат по чехли и отказват да се хранят

Междувременно сараевската телевизия N1 съобщи днес, че мигрантите в босненския лагер Вучак край Бихач (недалеч от хърватската граница) продължават да отказват да приемат храната на Червения кръс, предаде БТА. Мигрантите в този лагер отказват храна, тъй като искат да им бъдат отворени границите към ЕС и изрично настояват за това. Отдавна те настояват и да им бъдат осигурени по-добри условия.

През нощта температурата в Бихач падна до минус пет градуса по Целзий. Над 600 мигранти се намират в импровизирания лагер Вучак, където мръзнат от седмици, а новите ниски температура допълнително влошават ситуацията.

Преди два дни, когато в Босна и Херцеговина заваля сняг, някои от палатките, в които са настанени мигранти, паднаха под тежестта на снега, а мигрантите посрещнаха първия сняг този сезон обути с чехли. Оттогава те отказват да приемат храна.

Под тежестта на снега рухнаха няколко палатки и някои от мигрантите останаха без покрив над главата си.

Лагерът бе посетен от комисарката за човешки права на Съвета на Европа Дуня Миятович, която заяви, че Вучак трябва да бъде закрит още днес, защото условията са катастрофални.

"Да решават в Гърция и България"

Сръбският член на председателството на Босна и Херцеговина Милорад Додик заяви вчера, че мигрантската криза е много тежък вътрешнополитически въпрос в страната, цитира го РТРС. Ние в Република Сръбска няма да отворим центрове за мигранти. Този въпрос трябва да се решава в Гърция и България, които са в ЕС и през които при нас пристигат мигранти. Ние нямаме условия, нито желаем те да се задържат в Босна и Херцеговина, заяви Додик.