Призивът се съдържа в доклад на председателя на комисията на СЕ за човешките права Нилс Муйжниекс след неговото посещение в Швеция през октомври м.г., съобщи БТА.

Заради извънредните обстоятелства през 2015 г. бе ограничено правото за събиране на семейства и бяха лишени от социални помощи кандидати за убежище, чиито молби са били отхвърлени, посочва Муйжниекс.

"Време е Швеция да излезе от рамките на тази извънредна ситуация и да върне онова равнище на защита на бежанците, което съществуваше преди миграционния наплив", посочва комисарят на СЕ.

В доклада му се обръща специално внимание на нуждата да се отчита "особената уязвимост" на непридружени непълнолетни лица, които са изправени пред принудително връщане в Афганистан. Швеция - страна с 10-милионно население - бе сред трите топ дестинации, предпочитани от мигрантите през 2015 г., наред с Германия и Австрия. Тогава тя регистрира 163 000 молби за убежище, което постави под силно напрежение ресурсите на страната и приемните центрове за бежанци.

Броят на пристигналите значително спадна след споразумението между Турция и ЕС за ограничаване на миграцията, както и заради затегнатия от редица страни от ЕС граничен контрол.

Шведската агенция по миграцията обяви днес, че очаква 23 000 молби за убежище за тази година срещу 25 600 през миналата.