С близо половин милиард дози ваксини срещу Covid-19 се очаква да разполагат страните членки на Евросъюза до средата на годината. Това обяви в общо интервю за кореспондентите на водещи европейски вестници председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен.

Електронното издание на гръцкия вестник "Катимерини", който ще публикува цялото интервю в печатното си издание тази сутрин, отбелязва, че за първи път Урсула фон дер Лайен предоставя аналитични данни за първото шестмесечие на годината и разкрива, че само от трите ваксини, които вече са одобрени в Евросъюза, страните членки ще получат 406 милиона дози до края на юни.

Тя допълва, че ако бъдат одобрени и препаратите на "Джонсън и Джонсън" и "КюърВак", количеството на ваксините до края на периода ще нарасне на 486 милиона. Като се позовава на свои източници "Катимерини" пояснява, че 55 милиона от тях ще бъдат от препарата на "Джонсън и Джонсън", който се прилага само в една доза. Изданието изчислява, че по този начин и при липса на други значителни закъснения, до края на юни ваксинираните европейски граждани ще бъдат 270 милиона или 60 процента от населението на ЕС.

Урсула фон дер Лайен коментира пред европейските издания и бавните темпове на ваксинации в Евросъюза в сравнение с редица други страни. Според нея разликата е, че Брюксел, в договореност с всички-страни членки, е решил да не съкращава процедурата по одобряване и изследване на данните за ваксините. Тя определя това като правилно решение и обяснява, че на други места препаратите са получили одобрения по спешност - в рамките на 24 часа.