Испанското председателство на Съвета на ЕС съобщи, че е постигнал споразумение с Европейския парламент за основните политически елементи на пет ключови регламента, които ще променят основно правната рамка на Съюза за убежището и миграцията.

Регламентите включват проверка на нелегалните мигранти при пристигането им в ЕС, снемане на биометрични данни, процедури за подаване и обработка на молби за убежище, правила за определяне на отговорната за тези процедури страна членка, и солидарност и сътрудничество между държавите от ЕС, справяне с кризисни ситуации, включително в случаи на инструментализиране на мигрантите.

След днешното временно споразумение работата ще продължи през следващите седмици за уточняване на подробностите. Предстои по-късно споразумението да бъде утвърдено от посланиците на страните от ЕС в Брюксел.

Миграцията е европейско предизвикателство, което изисква европейски решения, се посочва по този повод в изявление на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Всяка година стотици хиляди незаконни мигранти предприемат опасни пътувания, за да стигнат до нашите граници. Те често са жертва на престъпници и каналджии, които ги примамват с фалшиви обещания за безопасно преминаване и ги изнудват за пари, добавя тя.

Държавите от ЕС по външните граници трябва да управляват незаконната миграция, което често е предизвикателство за защитата на техните граници, допълва Фон дер Лайен. По нейните думи новите правила ще осигурят ефективен европейски отговор на общото предизвикателство. Председателката на ЕК пояснява, че с промените държавите в ЕС ще споделят отговорно усилията за охрана на външните граници и за предотвратяване на незаконната миграция.

Този ден ще остане в историята, написа в "Екс" председателката на Европейския парламент Роберта Мецола. По нейните думи ЕС е постигнал забележителен напредък и е намерил търсеното решение.

Това е "фундаментално споразумение за Испания (. . .), което ще ни позволи нещо много важно: да подобрим управлението на нашите граници и да направим управлението на миграционните потоци по-хуманно и по-координирано", изтъкна испанският премиер Педро Санчес.