Турският президент Реджеп Тайип Ердоган реагира гневно срещу група от 300 известни френски личности, които призоваха изтъкнати мюсюлмани да осъдят антиеврейски и антихристиянски бележки в Корана, предаде Асошиейтед прес.

В изказване на заседание на парламентарната група на управляващата Партия на справедливостта и развитието днес Ердоган нарече групата, включваща актьора Жерар Депардийо, певеца Шарл Азнавур и бившия френски президент Никола Саркози, "жалка" и я обвини че атакува свещени текстове за мюсюлманите.

Групата подписа манифест, публикуван във в."Паризиен". В него се приканват влиятелните мюсюлмани да осъдят антиеврейските и антихристиянските текстове в Корана като остарели, така че "никой вярващ да не може да се позовава на свещен текст, за да извършва престъпление". Отправя се и призив да се води борба с антисемитизма, "преди да е станало късно". През последните години във Франция бяха убити няколко френски евреи от радикални ислямисти.

Ердоган намекна, че други свещени книги съдържат спорни бележки, като каза: "Ако те ги бяха прочели, те вероятно щяха да поискат Библията да бъде забранена, но те нямат подобно опасение".