Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция е готова заедно с Азербайджан напълно да възстановят Нагорни Карабах, предадоха турските медии.

Ердоган, който е на официално посещение в Азербайджан, говори днес пред парламента в Баку.

Вчера пътувахме в Нагорни Карабах, видяхме какви са разрушенията там след 30 години конфликт. Турция и Азербайджан обаче заедно ще възстановят всичко, те ще изградят нов Нагорни Карабах, каза турският президент, цитиран от телевизия ТРТ.

Турският лидер отправи призив за постигането на траен мир в региона.

Днес подкрепяме Азербайджан. Нека целият свят да знае, че и утре ще стоим до Азербайджан, заяви още Ердоган.

Не само Азербайджан, но също и всички страни от района, включително Армения, и светът ще имат полза от мира и спокойствието в Кавказ, изтъкна турският президент, цитиран от Анадолската агенция.

Ние вярваме, че пътят, водещ към траен мир, минава през сътрудничеството между всички народи и държави в региона на основата на взаимно доверие, отбеляза Ердоган.

Той изтъкна, че "победата на Азербайджан в Нагорни Карабах миналата есен е била победа на справедливостта и е осуетила плановете на онези, които виждат света като арена на своите политически и икономически амбиции".

Ердоган заяви, че Турция ще се радва да види град Шуша в Нагорни Карабах като културна столица на тюркоезичния свят следващата година, след като тази година градът е културна столица на Азербайджан.