Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отхвърли днес критиките, че правителството му се е намесило в работата на правосъдието при произнасянето на присъдата срещу кмета на Истанбул и негов политически противник Екрем Имамоглу в сряда, съобщи ДПА.

Имамоглу беше осъден на 2 години и 7 месеца затвор за обида на служебни лица след отмяната на изборните резултати от местните избори в Истанбул през 2019 г. Съдът му наложи и забрана да развива политическа дейност. Решението на съда още не е влязло в сила и се очаква то да бъде обжалвано пред горна инстанция.

Присъдата срещу Имамоглу, който е смятан за вероятен кандидат на опозицията за президентските избори догодина, беше осъдена от САЩ и от ЕС, а говорителят на европейската служба за външно действие Петер Стано я определи като крачка назад за демокрацията в Турция. От своя страна турската опозиция организира голям митинг в Истанбул в протест срещу присъдата.

Днес Ердоган каза, че съдът на горна инстанция ще вземе "необходимите решения", ако има "някакви грешки" при присъдата. "Все още няма забрана" за политическата дейност на Имамоглу, заяви турският президент пред свои привърженици в югоизточния град Мардин.

Той призова опозиционният политически блок да посочи кандидатите си за президентските избори независимо от решението на съда.

Изборите, насрочени за юни 2023 г., са смятани за най-оспорваните в 20-годишното управление на Ердоган в условията на икономически и политически сътресения.

Имамоглу може да се кандидатира на президентските избори, но няма да може да заеме поста, ако присъдата му бъде потвърдена, каза в петък ръководителят на турския Върховен избирателен съвет Мухаррем Аккая, цитиран от "Хабертюрк".

Върховният апелативен съд "вероятно ще потвърди" присъдата срещу Имамоглу, е казал високопоставен сътрудник на Ердоган пред същото издание.