Някои "клеветнически кампании" в социалните медии са равностойни на "терористична атака", заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган, след като преди няколко дни влезе в сила закон, който предвижда затвор за разпространяване на това, което властите смятат за фалшиви новини, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Кампаниите с лъжи и клевети, които са насочени срещу интересите на нашата страна, срещу ценностите на нашата нация, срещу конфиденциалността са един вид терористична атака, заяви Ердоган пред членове на неговата управляваща партия в Анкара.

Новият медиен закон, приет от парламента миналата седмица, определя наказание до три години затвор за разпространяване на "невярна информация" за сигурността и обществения ред в страната.

Опозиционните партии и правозащитните групи предупредиха, че това ще доведе до засилване на цензурата и заглушаване на инакомислието преди ключовите парламентарни избори през следващата година.

Наказанието лишаване от свобода може да бъде увеличено с още година и половина, ако информацията е разпространена чрез анонимни акаунти или като част от забранена група.

Социалните медии са се превърнали в източник на "клевети, заплахи, изнудване и опасности" срещу отделни лица и институции, твърди Ердоган и добавя, че законът е "спешно необходим" за борба с "дезинформацията". Европейските държави, както и САЩ, също налагат подобни мерки, твърди турският лидер.

Вчера основната опозиционна партия - Народнорепубликанската, поиска от Конституционния съд да спре действието на най-критикувания член 29 от закона, който определя наказанието лишаване от свобода.

Новият закон затяга хватката на Ердоган върху интернет - една от последните останали сфери, в които 20-годишното му управление не е имало пълен контрол, отбелязва ДПА. Той също така задължава фирмите за социални медии, като Туитър например, да споделят с властите данни за потребителите. В противен случай ще бъдат глобени или блокирани.

Организацията "Репортери без граници" класира Турция на 149-о място от общо 180 държави по отношение на свободата на печата, напомня ДПА.