Турция тества местно произведена балистична ракета с малък обсег над Черно море във вторник, съобщи Bloomberg, позовавайки се на свои източници.

Ракетата е била изстреляна в 7 сутринта местно време от летище близо до пристанищния град Ризе. Тя е прелетяла 561 километра и паднала край бреговете на пристанище Синоп.

Според турския вестник Yeni Akit ракетата "Тайфун" успешно е поразила цел на разстояние 561 км за 458 секунди. В същия район преди това Турция тества закупени от Русия зенитно-ракетни комплекси С-400.

Турция получи доставка на усъвършенствана система за противоракетна отбрана С-400, произведена от Русия през 2019 г., две години след като Анкара подписа споразумение с Москва за закупуване на системата с надеждата, че сътрудничеството може да й помогне да разработи своя собствена програма за защита от балистични ракети. САЩ санкционираха Турция и я изключиха от програмата за стелт изтребителите F-35 на Lockheed Martin Corp.

Турция предвижда рекорден бюджет за отбрана и сигурност за 2023 г. Той ще бъде в размер на 468,7 млрд. турски лири, което е най-високият бюджет за отбрана в историята на републиката, съобщи специализираният турски сайт в областта SavunmaSanayiST.com  като цитира вицепрезидентът Фуат Октай по време на среща за представяне на проектобюджета за 2023 г.

Предвидената сума съответства на 25,2 млрд. долара по днешния обменен курс на щатската валута и на 21,7 млрд. долара според средния обменен курс на долара, предвиден в Средносрочната програма за 2023 г.

През 2019 г. бюджетът за отбрана на Турция възлизаше на 20,6 млрд. долара, което беше абсолютен рекорд. През 2020 г. бюджетът за военни разходи е бил на стойност 17,4 млрд. долара, а през 2021 г. - 15,4 млрд. долара, напомня сайтът.

Междувременно украински политик каза на руски шегаджии за безполезността на турските дронове, съобщи mk.ru.

Руските майтапчии Вован (Владимир Кузнецов) и Лексус (Алексей Столяров) се обадиха на  украинския политик Сергей Пашински като се представили за бившия посланик на САЩ в Русия Майкъл Макфол. В резултат на това чули от Пашински, че в турските дронове "Байрактар" има повече пиар и корупция, отколкото реална полза. Освен това украинският политик отбелязал, че ако не бил американският РСЗО HIMARS, "Байрактар"-ите биха били безполезни, тъй като могат да бъдат свалени от всяка система за ПВО.