Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган се срещна в Токио с министър-председателя на Япония Шиндзо Абе, съобщи турската телевизия НТВ, цитирана от БТА. Срещата се състоя след разговорите с японския император Нарухито.

Ердоган бе посрещнат от Абе в канцеларията му, като двамата обсъдиха редица въпроси. Турският държавен глава изрази благодарност за поканата за посещението в Япония. Той благодари лично на Абе за гостоприемството и го поздрави за успешното провеждане на срещата на върха на Г-20.

Премиерът на Япония каза от своя страна, че трябва да бъдат положени повече усилия за засилване на стратегическото партньорство между Япония и Турция.

Реджеп Ердоган и Шизно Абе

Снимка: БТА/Presidential Press Service via AP

На срещата присъстваха и външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу, министърът на финансите и държавната хазна Берат Албайрак, министърът на националната отбрана Хулуси Акар, началникът на разузнавателната агенция МИТ Хакан Фидан, министърът на търговията Рухсар Пекджан, ръководителят на Дирекцията по комуникации в турското президентство Фахреттин Алтун.

На срещата с японския император Нарухито, която се състоя при закрити врата, присъства и съпругата на турския президент Емине Ердоган. Разговорите продължиха половин час.

Емине Ердоган разговаря чрез преводачка с императрица Масако

Снимка: БТА/Presidential Press Service via AP

Турският президент проведе и още редица срещи. Той участва в бизнес форум, а по-късно разговаря с генералния секретар на японската Либерално-демократическа партия Тошихиро Никай и с председателя на Камарата на представителите Тадамори Ошима.

В информации, озаглавени "Тези, които инвестират в Турция, печелят" ("Гюнеш") и "Покана към инвеститорите" ("Акшам"), турски издания цитират Ердоган, който отправи призив към японските бизнесмени да инвестират в Турция.

"В страната ни няма бизнесмен, който да не е останал доволен от решението си да инвестира в Турция, няма инвеститор, чиито проблеми да не са били разрешени", заяви държавният глава на Турция, цитиран от "Акшам".

В. "Стар" пише, че по време на срещата си с Тошихиро Никай президентът на Турция е изтъкнал, че срещите му в Япония са били изключително успешни и ползотворни.

"Искаме да засилим още повече приятелските връзки между Япония и Турция, датиращи от век и половина. Страните ни имат потенциал не само по отношение на развитието на отношенията в сферите на политиката и икономиката, а и в сферите на културата и науката", заяви Ердоган по време на обяд с Никай.

Турският президент посочи, че един от най-важните турско-японски проекти, които предстои да бъдат реализирани, е изграждането на Турско-японски университет за науки и технологии в Истанбул.

Президентът припомни, че 2019 г. е обявена за година на турската култура в Япония.

"Турция и Япония, които се намират в западния и източния край на Азия, имат още много да научат една от друга. Въпреки че говорим много различни езици и сме разположени на хиляди километри една от друга, имаме много общо помежду си. Общото между нас са семейните ни връзки, уважението, работоспособността, смелостта, дисциплината", каза още Ердоган.

Посещението на Ердоган в Япония приключи днес. Тази сутрин турският президент замина за Китай.