Президентите на Турция и Русия откриха първи блок на първата турска АЕЦ "Аккую", която се строи от руската "Росатом" и турската "Оздоу". Централата е първият източник на ядрена енергия в Турция и се очаква да покрие около 10% от търсенето на електроенергия в страната, когато бъде завършена.

Ердоган и Путин участваха в церемонията по зареждането на първата партида ядрено гориво по видеоконферетна връзка. Преди това двамата проведоха телефонен разговор. Турското президентство разпространи снимка от разговорите, на която се виждат Ердоган и съветниците му. На разговорите е станало дума за ситуацията в Украйна и т.нар. "зърнена сделка".

"Най-голямато съвместтно капиталовложение на Турция и Русия"

"АЕЦ "Аккую" е най-голямото съвместно капиталовложение на Турция и Русия", заяви Ердоган на церемонията. Всичките четири реактора на атомната централа ще започнат работа до 2028 г., посочи той

Ердоган благодари от свое име и от името на турския народ на Русия за изграждането на АЕЦ "Аккую".

Руският президент на свой ред каза, че Русия ще продължи да осигурява на Турция енергийни ресурси, най-вече газ. Той съобщи, че доставките на руски газ в трети страни ще се извършват чрез споразумения след изграждането в Турция на газов хъб.

Путин изтъкна, че с регистрирането на АЕЦ "Аккую" като ядрен обект Турция "влиза в клуба на развитите страни". Той каза още, че с Ердоган са се споразумели да задълбочат икономическото и търговското сътрудничество, както и сътрудничеството в сферата на селското стопанство.

Руският държавен глава поздрави участниците в церемонията "с новия, значим етап в реализацията на един от най-големите съвместни проекти в историята на руско-турските отношения - изграждането на първата атомна електроцентрала в Турция".

Това е водещ проект, той носи както взаимни икономически ползи, така и несъмнено допринася за укрепването на многостранното партньорство между нашите две държави, което се основава на принципите на добросъседството, взаимното уважение към интересите на другата страна и зачитането на нейните интереси, заяви Путин.

Той отбеляза, че именно това е обсъдил с турския президент Реджеп Тайип Ердоган по време на "подробен телефонен разговор", който приключи преди началото на церемонията.

Като признат лидер в областта на мирната ядрена енергетика Росатом прилага съвременни инженерни решения при изграждането на АЕЦ "Аккую", каза Путин. По думите му тези технологии и решения се основават на "най-строгите стандарти" за безопасност, санитарни и екологични изисквания.

В същото време изграждането на централата и подготовката й за експлоатация се извършват при стриктно спазване на правилата и препоръките на МААЕ, добави той.

"Най-безопасната атомна електроцентрала в света"

АЕЦ "Аккую" ще може да произвежда енергия и сто години след пускането й в експлоатация, заяви генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси, който лични пристигна в Турция за церемонията по откриване на първи блок на атомната централа.

Турция тази година отбелязва стогодишен юбилей и АЕЦ "Аккую", след като минат сто години, все още ще произвежда чиста атомна енергия за тази страна, каза той.

Гроси заяви също, че АЕЦ "Аккую" има всички компоненти, за да бъде наречена най-безопасната атомна електроцентрала в света.

"Ние сме напълно уверени, че когато тя бъде въведена в експлоатация, както разбирам до края на годината, това ще бъде плюс за всички извън всякакви съмнения", каза той в отговор на въпрос за безопасността на централата.

"Аккую" - най-голямата строителна площадка в света

АЕЦ "Аккую" се намира в провинция Мерсин на Средиземно море. Строителството започна през април 2015 г.

На 8 април 2020 г., със старта на строителството на втори блок, работата по проекта набра скорост, а първият бетон за трети енергоблок беше излят с церемония на 10 март 2021 г. докато основите на четвъртия и последен блок бяха положени на 21 юли 2022 г. В проекта, при който строително-монтажните работи се извършваха едновременно и в четирите блока, стартира най-интензивната строителна фаза.

АЕЦ "Аккую" се превърна и в най-голямата площадка за строителство на атомна електроцентрала в света. Хиляди хора, предимно турски служители, участват в проекта, където работата продължава безспир по цялата строителна площадка. Броят на работещите там достигна 30 хиляди. Повече от 1300 тежка техника работят в изграждането й като до момента са използвани 140 хиляди тона арматурно желязо и са излети 1,3 милиона кубически метра бетон.

Експлоатационният живот на АЕЦ "Аккую" може да бъде удължен до 80 години.  АЕЦ "Аккую", която ще се състои от 4 блока, всеки с реактор ВВЕР-1200 от поколение "III+" с мощност 1200 мегавата, ще има обща инсталирана мощност от 4800 мегавата. Електроцентралата, която ще произвежда приблизително 35 милиарда киловатчаса електроенергия годишно, когато бъде активиран пълен капацитет, се очаква да задоволи 10 процента от търсенето на електричество само в Турция. Срокът на експлоатация на АЕЦ "Аккую", който е планиран да бъде 60 години, има възможност да бъде удължен с още 20 години.

Електроцентралата, която може да произвежда електричество непрекъснато с нулеви емисии, без да отделя вредни парникови газове за околната среда, също се отличава с приноса си към целта на Турция за "2053 нетни нулеви емисии".

Изчислено е, че АЕЦ "Аккю" ще предотврати общо 2,1 милиарда тона въглеродни емисии през 60-те години, в които ще остане в експлоатация. Целта е да осигури работа на 4 хил. души през периода на експлоатация на централата, чиято заетост варира в зависимост от етапите на проекта.