Атомната електроцентрала "Аккую" по руски проект в Турция и газопроводът "Турски поток" ще станат най-важните елементи на регионалната и общоевропейската енергийна сигурност, заяви руският президент Владимир Путин на пресконференция след преговори с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, предаде ТАСС.

И двата проекта - и АЕЦ "Аккую", и "Турски поток", отговарят на най-високите екологични и технологични изисквания, стандарти, и ще станат най-важните елементи за осигуряване на регионалната и общоевропейска енергийна сигурност, каза Путин.

Той напомни, че първи блок на АЕЦ "Аккую" трябва да започне работа през 2023 г., когато се навършват 100 години от създаването на турската република.

Русия и Турция подписаха споразумение за изграждане на атомна електроцентрала с четири енергоблока ВВЕР-1200 през май 2010 г. Строителството започна преди година. В момента "Росатом" е в етап на получаване на строителен лиценз за втория блок на централата.

Във връзка с "Турски поток" Путин отбеляза, че строителството на газопровода върви в съответствие с графика и до края на тази година руски газ по този маршрут ще започне да постъпва към турските потребители. По-нататък, след разширяване на мощностите на "Турски поток" и строежа на втората му линия, доставки ще се осъществяват също така транзитно към Европа, добави Путин.

Руският президент подчерта също, че Руската федерация остава надежден доставчик на газ за Турция, за разлика от други.

"Турция има много договори в областта на доставките на газ, но съвсем не всички изпълняват своите договорни задължения", посочи руският лидер. "А Русия ги изпълнява стабилно и като обем, и като цени".

"Строителството на газопровода "Турски поток" върви по план", заяви на свой ред Ердоган.

Той изтъкна също добрите възможности за укрепване на сътрудничеството между двете страни в металургическата промишленост, автомобилостроенето, селското стопанство, иновациите и високите технологии.

Руският концерн Росатом води преговори с турската държавна енергийна компания ЕЮАШ за продажба на до 10 процента от проекта за АЕЦ "Аккую", съобщи еждувременно пред журналисти генералният директор на Росатом Алексей Лихачов, цитиран от ТАСС. Засега мога да кажа само, че се водят преговори с държавния енергиен холдинг ЕЮАШ, посочи Лихачов.

Взаимни визови облекчения

Русия и Турция имат намерение да вървят към по-нататъшна либерализация на визовия режим и в близко време да решат въпроса с отмяната на визите за професионални шофьори, заяви също Путин.

Ние възнамеряваме последователно да работим по либерализация на взаимния визов режим. По-специално в близко време ще бъде решен въпросът с отмяната на визите за професионални шофьори, посочи руският президент.

Съвместен фонд набира 1 млрд. долара

Руският фонд за преки инвестиции и Турският суверенен фонд ще създадат платформа на стойност 1 милиард долара за вложения в икономиките на двете страни, заяви Владимир Путин на откриването на срещата с представители на руския и турския бизнес, в която участва и турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

Руският фонд за преки инвестиции подписа споразумение за създаване на съвместна инвестиционна платформа с Турския суверенен фонд на стойност 1 милиард долара за вложения на средства в перспективни отрасли на икономиките на двете страни, уточни Путин.