Държавният глава на Турция Тайип Ердоган определи като недопустимо разполагащите с ядрен арсенал държави да забраняват на Анкара са се сдобие със свое собствено ядрено оръжие. Той обаче не поясни дали Турция има намерение да предприеме действия в тази насока, отбелязват в редакцията на електронното издание на гръцкия "Катимерини", цитиран от "Фокус".

"Някои страни имат ракети с ядрени бойни глави, при това не една или две. Но (те ни казват), че не можем да имаме такива. Не мога да приема това", цитира изданието думите на Ердоган към членовете на управляващата "Партия на справедливостта и развитието", изречени в източния град Сивас.

"Няма развита нация в света, която да няма" ядрени оръжия, каза Ердоган.

Но всъщност много развити страни нямат ядрено оръжие, подчертават от редакцията на гръцкото издание.

Турция подписа Договора за неразпространение на ядрени оръжия* през 1980 г., а също така и Договора за цялостна забрана на ядрени изпитания от 1996 г., който изключва ядрени тестове за каквито и да било цели. Но Ердоган намекна, че страната му иска защита подобна на тази, която има Израел.

"Имаме Израел наблизо, той ни е почти съсед. Те (израелците) плашат (други нации) с притежанието на ядрен арсенал. Никой не може да ги докосне", отбеляза турският президент.

Ердоган ще говори пред ООН и ще се срещне с Тръмп

На 24 септември Ердоган ще направи изказване пред Общото събрание на ООН в рамките на 74-ата му сесия, в което се очаква да бъде отделено основно внимание на развитието на ситуацията в Сирия и преди всичко в района на Идлиб и на изток от река Ефрат, на проблема с бежанците, на международното сътрудничество в борбата срещу тероризма, палестинския въпрос и реформиране на структурата на ООН.

Турският президент ще е в САЩ от 21 до 26 септември. В рамките на сесията на Общото събрание турският президент ще се срещне с американския си колега Доналд Тръмп, с който ще обсъди положението в Сирия, развитието около програмата за изтребители Ф-35 и участието на Турция в нея, както и двустранните икономически отношения.

*Пет са официално признатите ядрени сили по силата на Договора за неразпространение на ядрени оръжия (ДНЯО). По хронологичен ред на ядрените опити това са САЩ, Русия (наследява арсеналите на бившия СССР), Великобритания, Франция и Китай. Още три страни са тествали атомно оръжие извън рамките на ДНЯО - Индия, Пакистан и Северна Корея.