Милионите евро, преведени от държавната петролна компания на Венецуела по сметки в българска банка, са постъпили у нас законно. Не е ясно обаче дали техният произход е законен. Ако бъде доказано "пране на пари", ще бъдат глобени и банките, и то с такива суми, които могат да ги доведат до фалит. Това коментираха в ефира на "Здравей България" икономистът Емил Хърсев и Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

"Венецуела не е ембаргова държава, това трябва да се уточни, страна от регион с повишен риск да, но не и ембаргова. Българската банка е третата финансова институция, през която са минали тези пари", каза Емил Хърсев и подчерта, че БНБ  няма пряка отговорност да извършва проверки на произхода на дадени средства.

Храни се купуват от Турция, Украйна, Румъния и вероятно България, един добросъвестен служител на венецуеласката администрация не би открил сметка в Турция и Украйна предвид ситуацията там. Това всъщност не е голяма сума, става въпрос само за два кораба с нефт, отбеляза Хърсев.

Икономистът заяви, че познава лично титулярът на сметките, по които са превеждани парите - адвокат Цветан Цанев. По информация на ДАНС милионите изтичали към доверителна адвокатска сметка. Това е особен вид банкова сметка, към която се разкриват подсметки - практика, която позволява повече контрол. Така например може да се изчака с даден превод, ако сметката, до която трябва да стигнат средствата, е запорирана.

"Той е доктор по право, практикувал е адвокатска дейност в Швейцария. Такъв човек не би нарушил закона и не вярвам да го е направил", коментира Хърсев.

Тази игра, която я играят адвокатите и банките, е законна, смята и Безлов, но според него, банките искат да печелят при висок риск и така някои техни дейности често се оказват извън закона.

"В една българска банка влизат едни 140 милиона от Венецуела, това не е много типично по принцип за българските банки. Тази ситуация е още от времето когато операции с каптагон стават незаконни. Тези, които са извършвали операции тук са извън закона, но в Швейцария са в рамките на закона", коментира Безлов.

Той обясни, че те нареждат нещата по правилата, не рискуват, рискуват други. След 90-година има процеси, които са неуспешни. Това са умни хора, не очаквайте да прекарват тирове през границата и че може да се хванат, допълни Безлов.

Трудно е да се каже какво точно САЩ считат за незаконно в цялата схема и какви са аргументите с тези пари от Венецуела, обясни той и допълни, че българската банка, в която са парите от Венецуела, е една от институциите, които Европейската централна банка решила да проверява при настоящи си мониторинг.