Екоактивисти отрязаха върха на коледното дърво пред Бранденбургската врата в Берлин, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

Членове на протестното движение "Последно поколение" използваха хидравличен подемник, за да стигнат до върха на 15-метровата нормандска ела, украсена със светлини и коледни играчки на едно от най-историческите места в Берлин. Те разгърнаха плакат, на който пишеше: "Това е само върха на коледната елха", след което използваха трион, за да "обезглавят" върха на дървото.

"До момента виждаме само върха на дълбоката климатична криза в Германия", каза в изявление екоактивистката Лили Гомес и добави, че "докато цяла Германия прекарва уикенда, купувайки най-хубавите подаръци в най-големите магазини, други народи се чудят откъде да намерят питейна вода, след като суша и наводнения са унищожили реколтата им".

Според Гомес "в Германия се задава климатична катастрофа и федералното правителство не полага никакви усилия да ни защити".

Снимка: БТА/AP

Полицията каза, че е пристигнала на мястото на събитието и че е предприела действия срещу протестиращите, но не даде повече информация.

Снимка: БТА/AP

От началото на годината движението "Последно поколение" блокира улици в Берлин и в други големи градове с искания за радикална промяна в политиката на правителството относно изменението на климата. Освен това организира протестни действия в музеи, на стадиони, в министерства и по летища.

Снимка: БТА/AP