Стотици млади жени бяха възпрепятствани днес от въоръжени гардове да влязат в университетските кампуси в Афганистан, след като властите решиха вчера да забранят занапред момичетата и жените, бездруго лишени вече от средно, да получават висше образование, предаде Франс прес.

Говорител на властите потвърди пред АФП, че мярката се въвежда за неопределен срок.

Откакто дойдоха на власт, ислямистките фундаменталисти ограничават все повече свободите на жените въпреки критиките в международен мащаб.

Журналисти от АФП забелязаха група студенти, струпани пред заключения портал на университета в Кабул, също блокиран от въоръжени охранители, за да им попречат да влязат.

"Осъдени сме, изгубихме всичко", заяви студентка, отказала да се представи. Мъжете също споделяха мъката на своите колежки.

"Това показва колко са неграмотни и невежи в исляма, също и колко малко зачитат човешките права", каза студент, пожелал анонимност.

До момента властите не са дали никакво обяснение за решението си.

Университетите са затворили врати за зимната ваканция и се очаква да подновят занятията през март.

"Не само аз, а и всичките ми приятели останаха без глас. Нямаме думи, за да обясним какво усещаме. Всички мислят за неизвестното бъдеще, което ни очаква", реагира студентката Мадина, която се назова само с първото си име.

"Отнеха ни надеждата. Погребаха мечтите ни", каза тя.

След като поеха властта през август, талибаните наредиха на университетите по-специално да въведат разделно обучение на младежите и девойките. На последните бе разрешено да посещават занятията само ако са ръководени от жени или възрастни мъже.

Новата забрана бе обявена по-малко от три месеца след като хиляди жени и девойки в цялата страна положиха изпити за влизане в университетите, припомня агенцията, цитирана от БТА.