Военният потенциал на почти всички големи държави от НАТО се използва активно срещу Русия. Независимо от това целите на "специалната военна операция" със сигурност ще бъдат изпълнени, а сигурността ще бъде гарантирана на всички руски територии, заяви президентът на Русия Владимир Путин на разширеното заседание на колегията на руското министерство на отбраната.

На срещата се обсъжда провеждането на "специална военна операция" в Украйна и резултатите от дейността на руските въоръжени сили през 2022 г.

На срещата присъстват командващите на военни окръзи и всички служби на руските въоръжени сили, ръководители на централни органи на военното управление и представители на федералните органи на изпълнителната власт.

Путин започна речта си пред колегията на Министерството на отбраната с минута мълчание в памет на загиналите бойци.

Ето какво още каза руският президент:

 • Потенциалът на руските въоръжени сили се увеличава с всеки изминал ден, този процес ще продължи. "Искам да обърна внимание на министъра на отбраната, на началника на Генералния щаб, на всички командири, които са представени тук, че нямаме никакви ограничения по отношение на финансирането", каза Путин и допълни: "Държавата, правителството дава всичко, което армията иска. Всичко. Надявам се, че отговорът ще бъде правилно формулиран и ще бъдат постигнати съответните резултати."
 • Информацията за силите и въоръжението на НАТО трябва да бъде анализирана и използвана за изграждане на руските въоръжени сили, както и огромният опит, натрупан от частите по време на специалната операция.
 • Офицерите и сержантите, които са натрупали опит по време на специални операции, трябва да бъдат назначени приоритетно на нови длъжности.
 • Трябва да се разработват дронове и да се използват в армията - те трябва да са навсякъде.
 • Военнослужещите трябва да разполагат с всичко от най-висок клас, включително оръжия, комплекти за първа помощ, униформи, пакети с хранителни продукти и оборудване за нощно виждане.
 • Руските военни действат смело и твърдо в зоната на "специалната военна операция", сражават се сражават така, както са се сражавали по време на Войната от 1812 г., Първата световна война и Великата отечествена война.
 • Бойните действия откроиха проблеми, по които трябва да се работи, включително комуникациите;
 • Трябва да се изпитва работата на военното оборудване в реални бойни условия; някои въоръжения работят перфектно, други трябва да бъдат подобрени.
 • Руската федерация ще поддържа и подобрява бойната готовност на своята ядрена триада, която е в основата на баланса на силите в света. "Ще продължим да поддържаме и подобряваме бойната готовност на ядрената триада. Това е основната гаранция за запазване на нашия суверенитет и териториална цялост, стратегическия паритет, баланса на силите в света като цяло", заяви Путин.
 • Междуконтиненталните ракети "Сармат" ще бъдат въведени в бойно дежурство в близко бъдеще.
 • Трябва да увеличат бойните способности на руските военновъздушни сили;
 • Половината от мобилизираните 300 000 души се обучават на полигони, което е достатъчен резерв. Частичната мобилизация разкри някои проблеми. Системата на службите за набиране на военнослужещи трябва да бъде модернизирана.
 • Силата на Русия винаги е била в единството на армията и народа, така ще бъде и днес.

След Путин думата взе министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу. 

Руската федерация действа в рамките на специална операция за спасяване на населението от геноцид и терор. Западът се стреми да забави военните действия в Украйна колкото е възможно повече, за да отслаби Русия. Западните страни се опитват да игнорират "елементите на ядрен шантаж" от страна на Киев, включително провокациите срещу АЕЦ. Украинската страна прибягва до забранени методи на борба в хода на специалните операции, включително терористични нападения и поръчкови убийства, заяви Шойгу.

Ето какво още каза руският министър на отбраната:

 • Руските въоръжени сили предприемат изчерпателни мерки за предотвратяване на смъртта на цивилни граждани.
 • Руските въоръжени сили атакуват военната администрация на Украйна, предприятията от военнопромишления комплекс и свързаните с тях съоръжения, както и нарушават веригата за доставка на оръжие.
 • 27 държави вече са похарчили 97 милиарда долара за оръжейни доставки за Украйна, щабни офицери, артилеристи и други специалисти на НАТО са на фронта в Украйна, повече от 500 сателита на НАТО работят за Киев.
 • САЩ и техните съюзници изразходват значителни средства за информационна война с Русия и публикуват хиляди фалшификати за събитията в Украйна.
 • Западните медии мълчат за многобройните военни престъпления, извършени от украинските военни.
 • Сроковете за доставките на най-необходимите за армията оръжия са изместени от 2024-2025 г. за 2023 г. Тазгодишното финансиране позволи да се увеличат доставките на оръжие с 30 %;

 • Модернизацията на стратегическите ядрени сили е достигнала 91,3%. Започнати са серийните доставки на хиперзвуковата ракета с морско базиране "Циркон".
 • Доставките на хиперзвуковите ракетни системи "Кинжал" и "Циркон" за руската армия ще се увеличат през 2023 г;
 • Предвид желанието на НАТО да изгради военен капацитет в близост до границите на Русия, трябва да се предприемат мерки за създаване на група войски в северозападната част на страната.
 • Въоръжените сили на Русия трябва да бъдат увеличени до 1,5 милиона души, включително 670 000 военнослужещи на договор;
 • И трябва постепенно да се повиши наборната възраст от 18 на 21 години и да се увеличи горната възрастова граница на 30 години.

След Шойгу думата отново взе Владимир Путин. 

"Нашите стратегически противници имат за цел разпадане на нашата страна. Тази цел не се е променяла през вековете. А ние от наша страна винаги сме имали друг подход, винаги сме искали да бъдем част от този т. нар. цивилизован свят. Но след разпадането на СССР се оказа, че цивилизованият свят не ни иска. Аз лично се опитвах да сближа Русия и Запада. В отговор на това Западът използваше терористи, с които уж се бореше, на територията на Кавказ. Нашите политически съперници започнаха да промиват мозъци около нас и по-специално в Украйна. Ние в продължение на десетилетия опитвахме построим отношения с тях, давахме им какво ли не, но без резултат. Противникът работеше нахъсано и трябва да признаем ефективно...

Нямаме за какво да се упрекваме. Винаги сме смятали украинския народ за братски народ. Все още мисля така. Това, което се случва, е, разбира се, наша трагедия. Нашата обща трагедия. Но това не е резултат от нашата политика", каза Путин и се съгласи предложенията Сергей Шойгу за руската армия.