Германски съд осъди 97-годишна жена за съучастие в убийството на повече от 11 000 души докато е работила като машинописка в нацистки концентрационен лагер през Втората световна война, предаде Ройтерс като се позова на Северногерманското обществено радио и телевизия (Norddeutscher Rundfunk/NDR) и на други медии.

Окръжният съд в северния град Итцехо е наложил на Ирмгард Фурхнер двугодишна условна присъда, според съобщението. Тя е била съдена по закона за непълнолетни, защото е била едва 18-годишна по време на престъпленията. От 1943 до 1945 г. Фурхнер е работила е в концентрационния лагер "Щутхоф".

Началото на делото срещу Фурхнер бе отсрочено през септември миналата година, тъй като тя направи опит да избяга, но беше заловена няколко часа, след като не се яви в съда.

Около 65 000 души са умрели от глад, от болести или в газовата камера в концентрационния лагер "Щутхоф" близо до Гданск в днешна Полша. Сред тях е имало военнопленници и евреи, заловени по време на нацистката кампания за изтребление.