Протестиращ срещу климатичните промени бе отведен от охраната на Ангела Меркел, след като се опита да стигне до германската канцлерка на автоизложение във Франкфурт, предаде Ройтерс.

Мъж, който носеше тениска с логото на "Грийнпийс" и надпис "Убиец на климата", бе проснат на земята от охранители при опит да прекоси сцена, на която стоеше Меркел.

На автомобилното изложение имаше и други подобни протести - екоактивисти стояха върху паркирани коли, носейки плакати с надпис "Убиец на климата", които бяха видени от Меркел и шефове на автомобилни компании.

"Тя трябва ясно да заяви на автошефовете, че с бензина и дизела е свършено", каза активистът Гералд Нойбауер.

Днес във Франкфурт беше открито традиционното международно автомобилно изложение (IAA). То се провежда винаги по това време на нечетна година и е най-голямото в света като мащаби - изложбени площи, брой премиери, посетители и т.н.

Меркел на автоизложението във Франкфурт

Снимка: АР/БТА

Климатичните промени и обществените дебати поставиха автомобилостроителите под натиск. Германските автомобилостроители са в електро-офанзива.

Меркел в новия електромобил ID 3 на Фолксваген

Снимка: АР/БТА

На изложението се показват предимно коли с батерии. Азиатските производители отказаха участие, а също Tesla, Ferrari и Fiat. Концернът Volkswagen показа ново лого и модели, с които започва нова ера - на електроброене. От пролетта на следващата година електромобилът ID 3 ще се предлага в базисната си версия за 30 000 евро. Серийното производство започва през ноември в Цвикау - града, който преди падането на Берлинската стена даваше на света легендарния "Трабант". Новият ID 3 е с големината на "голф" и с място за пет души.