Италия преговаря в Европа за организиране на система за автоматично разпределяне на мигранти, спасени в Средиземно море. Това ще бъде временна мярка, съобщи днес дипломатически източник в Брюксел, предаде Франс прес.

Източникът каза, че преговорите напредват и утре ще има среща на ниво експерти в Малта, на която ще се подготви и среща по въпроса между няколко министри на вътрешните работи, която ще се състои в края на месеца.

Вчера италианският премиер Джузепе Конте представи плана си за механизъм за автоматично разпределяне на мигрантите в Брюксел. Той ще включва Германия и Франция, които подкрепяли идеята, както и Испания, Люксембург, Румъния, Португалия и Малта, твърдят италианските вестници "Стампа" и "Република". Въпросът за механизма се очаква да бъде обсъждана и на 18 септември на срещата в Рим на премиера на Италия с френския президент Еманюел Макрон. После темата ще бъде обсъждана подробно на 23 септември в Малта от вътрешните министри на няколко страни от ЕС, сред които Франция, Германия, Малта и Финландия и представители на ЕК.

Пред италианската преса Конте, който вчера разговаря с Урсула фон дер Лайен, заяви, че неговите европейски събеседници са проявили голяма готовност да се постигне бързо споразумение за разпределяне на спасените в морето мигранти, дори като временно решение. Пред италианската преса Конте също така спомена за "възможни финансови наказателни мерки" за европейските страни, които отказват да се присъединят към мярката, имайки предвид четирите държави от Вишеградската група, които отказват да приемат мигранти.

Според в. "Република" в рамките на временния механизъм Франция и Германия ще приемат по 25 процента от спасените мигранти, а Италия - 10 процента.

Премиерът на Италия Джузепе Конте се срещна в Брюксел с Урсула фон дер Лайен

Снимка: AP/БТА

Италия затвори пристанищата си за кораби на хуманитарни организации, спасяващи мигранти в Средиземно море. Според доклад на италианското правителство, публикуван през август, 8691 мигранти са пристигнали в Италия през последните 12 месеца, което е с 80 процента по-малко в сравнение с предходния период.