Бившият служител на Агенцията за национална сигурност на САЩ Едуард Сноудън получи руски паспорт и положи клетва за гражданство. Това съобщи адвокатът му Анатолий Кучерена, пише в. "Комерсант".

В края на септември президентът на Русия Владимир Путин даде гражданство на Сноудън, припомня изданието.

"Да, той получи паспорт. Положил е клетва", заяви адвокатът на Едуард Сноудън в отговор на въпроси от информационната агенция ТАСС. След като получи гражданство, Сноудън заяви, че това ще осигури стабилност на семейството му след десетилетие в изгнание. Адвокатът му заявява, че съпругата му само е подала молба за руско гражданство.

Едуард Сноудън е заплашен от до 30 години затвор в САЩ за разкриване на класифицирана информация. Той пристигна в Русия през 2013 г., след като предостави на вестниците "Вашингтон Пост" и "Гардиън" информация за електронното наблюдение на американски граждани от страна на разузнавателните служби на САЩ чрез програмата PRISM.

Сноудън реши да получи руско гражданство през ноември 2020 г. През октомври същата година той получи безсрочно разрешение за пребиваване в Русия. Както самият Сноудън разказа в интервю за "Гардиън", през 2017 г. той се е оженил за Линдзи Милс в руска служба за сключване на граждански брак.