Двама високопоставени депутати от германската партия "Левите" посетиха през уикенда живеещия в изгнание в Русия американски разобличител Едуард Сноудън, заяви днес партийната парламентарна група, цитирана от ДПА.

Грегор Гизи и Севим Дагделен от крайнолявата опозиционна партия са провели "подробно обсъждане" при срещата си със Сноудън, който през 2013 г. разкри поверителни документи за масовото следене, извършвано от американската Агенция за национална сигурност (АНС) и други служби.

Сноудън изразява желание да се върне в САЩ, където е обвинен в шпионаж. Той също така кандидатства за двойно американско-руско гражданство.

"Разобличители като Едуард Сноудън не са престъпници, а велики герои, които разкриват неправди и престъпления", казаха депутатите в съвместно изявление.

Сноудън многократно е проявявал интерес към получаване на политическо убежище в Германия, но засега без успех.

Неговите разкрития предизвикаха големи дебати за извършваното от разузнавателните служби следене и доведоха до дипломатическо напрежение между САЩ и Германия заради подслушване на телефона на германския канцлер Ангела Меркел от американските служби.

Сноудън е работил за ЦРУ и Агенцията за национална сигурност на САЩ и по тази причина е имал възможност да копира и направи възможно изтичането на секретна информация. Според САЩ той може да е работил като двоен агент и за руските тайни служби. Самият Сноудън отрича да работи за руските тайни служби, макар че според американския конгресмен Майк Роджърс той е предал секретна военна информация на Русия и Китай.

Разкритията на Сноудън бяха свързани с програми за глобално наблюдение и разследване, много от които са ръководени от Агенцията за национална сигурност и Five Eyes Intelligence Alliance в сътрудничество с някои телекомуникационни компании и някои европейски правителства.