Руският президент Владимир Путин даде руско гражданство на разобличителя и бивш служител на американската Агенция за национална сигурност (АНС) Едуард Сноудън, намерил убежище в Русия от 2013 г., след като напусна САЩ. Това става ясно от публикуван днес указ, цитиран от Франс прес.

Името на Сноудън се появява заедно с десетки други в този указ, публикуван на сайта на руското правителство, уточвява БТА.

39-годишният Едуард Сноудън е издирван от САЩ за това, че е предал на медиите десетки хиляди документи на американската АНС, доказващи мащабите на електронното наблюдение на Вашингтон.

Тогава неговите разкрития предизвикаха много силно напрежение между САЩ и техните съюзници, а решението на руските власти да му издадат разрешително за пребиваване разгневи Вашингтон.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред агенция РИА Новости, че руското гражданство е дадено на Едуард Сноудън по негова собствена молба.

Руският адвокат на разобличителя - Анатолий Кучерена - от своя страна уточни, че Сноудън няма да бъде засегнат от указа за мобилизация за войната в Украйна, разпоредена от Владимир Путин миналата седмица за определени категории руснаци.

"Той не е служил в руската армия и следователно според нашето действащо законодателство не попада в тази категория граждани, които сега са призовани", каза адвокатът пред РИА Новости.

Според него партньорката на Сноудън Линдзи Милс също е подала молба за руско гражданство, а дъщеря им вече го има, тъй като е родена в Русия.

Едуард Сноудън, който беше лишен от американското си гражданство по искане на Вашингтон, се озова в Москва през май 2013 г., след като пристигна там от Хонконг и възнамеряваше да намери убежище в Латинска Америка. В крайна сметка той се оказа блокиран в Русия, където получи убежище.

Сноудън е издирван от САЩ за предоставяне на медиите на десетки хиляди документи, доказващи мащабите на електронното наблюдение на Вашингтон, посочва Франс прес. Щатските власти от години искат Сноудън да бъде екстрадиран в Америка, където да бъде изправен пред съда по обвинения в шпионаж.

Руското контраразузнаване е задържало японския консул в Далечния изток по обвинения в шпионаж

Руската Федерална служба за сигурност (ФСС) съобщи днес, че е задържала генералния консул на Япония в руския пристанищен град Владивосток, в Далечния изток, за шпионаж, предадоха руски осведомителни агенции, цитирани от Ройтерс и Франс прес.

Дипломатът е обвинен в опит да се сдобие с информация за сътрудничеството между Москва и неназована азиатска държава. Впоследствие му е било разпоредено да напусне Русия.

ФСС каза, че консулът Мотоки Тацунори е обявен за персона нон грата, след като е бил задържан при получаване на секретна информация за ефекта на западните санкции върху икономическата ситуация в руския Далечен изток.

Службата допълни, че секретната информация, която засягала също сътрудничеството на Русия с неназована азиатска държава, е била получена срещу "парично възнаграждение".

"Японски дипломат беше арестуван в момент на получаване на поверителна информация в замяна на парично възнаграждение", посочи в комюнике ФСС, цитирана от руските новинарски агенции. Агенциите посочват, че Русия е изразила протест пред Япония, но от японска страна засега няма коментар по случая.