Беларуският президент Александър Лукашенко назначи шефа на Държавния военнопромишлен комитет Роман Головченко за премиер на страната, съобщи официалната агенция БелТА, цитирана от ТАСС.

Вчера държавният глава уволни изненадващо досегашния кабинет, макар да заяви пред висши служители, че не смята да прави радикални промени в правителството, защото е доволен от работата на министрите - "ново поколение лидери".

Лукашенко посочи, че "няма големи претенции" към предишния премиер Сергей Румас и приветства желанието му да се занимава занапред с бизнес.

Роман Головченко е роден на 10 август 1973 г. Завършил е международни отношения в дипломатическия институт към външното министерство на Русия (МГИМО) и Академията за управление към президента на Беларус. Работил е в Съвета за сигурност на страната си, в Генералната прокуратура, в президентската администрация и в посолствата на Беларус в различни държави. От 2018 г. е оглавявал Държавния военнопромишлен комитет. Говори няколко чужди езика, женен е, има син и две дъщери.

"Спрете хлебарката!": Протести смущават президента преди изборите

В беларуската столица Минск в неделя се образува дълга опашка пред покрит хранителен пазар, където хората чакаха с часове, за да дадат подписите си за опозиционни кандидати, състезаващи се на президентските избори през август, пише Андрей Маховски от Ройтерс, цитиран от БТА.

Някои бяха донесли чехли - символ на протестното движение срещу президента Александър Лукашенко, сравнявайки го с хлебарка, която искат да смачкат."Стоп, таракан" (хлебарка) е лозунгът на кампанията на популярния блогър Сергей Тихановски в полза на кандидатурата на неговата съпруга Светлана. Домашните чехли или пантофи (тапочки), като оръжие против хлебарки, стана символ на протеста, който доби. популярност в интернет като "тапочная революция".

Подобни опашки за подписи стават все по-обичайни в Беларус, а Лукашенко - бивш директор на колективно стопанство по съветско време, който не търпи почти никаква опозиция, откакто дойде на власт през 1994 г., се сблъсква с най-голямото си политическо предизвикателство от години.

Полицията арестува двама от неговите съперници през последните дни, но повтарянето на предишни твърди действия за потискане на несъгласието може да навреди на усилията му за подобряване на връзките със Запада във време, когато той отдалечава страната от нейния традиционен покровител Русия.

Снимка: AP/БТА

Русия и Беларус - бивша съветска република с 9,5-милионно население, стратегически разположена между Русия и членуващата в Европейския съюз Полша, имат дългогодишен съюзен договор.

Лукашенко обаче открито отхвърля настояването на Москва за по-тясна интеграция, разглеждайки го като прикрито анексиране, а Русия прекъсва петролните доставки и субсидиите, които поддържат управлението му.

Общественото недоволство от подхода на Лукашенко към пандемията от коронавирус се съчетава с оплакванията заради икономиката и правата на човека, подсилвайки опозицията срещу неговото управление.

За да се изправят срещу него на 9 август, кандидатите се нуждаят от подписите на 100 000 избиратели. В Минск в неделя мнозина се редяха на опашка, дълга около километър, за да се подпишат за голям брой кандидати.

"Бих искал това действие да покаже, че много хора са недоволни от случващото се в страната, готови са да излязат по улиците и да покажат на властите, че е дошло времето за промяна", каза инженерът Семьон.

Снимка: AP/БТА

В понеделник Лукашенко сравни поддръжниците на опозицията с престъпни банди и ги обвини, че разпалват размирици, подобни на протестите на Майдана през 2014 г., които свалиха от власт подкрепяния от Москва президент на Украйна.

"Искам да предупредя вас и всички, които ни слушат, че няма да има Майдан в Беларус", каза той.

Съпругата на блогъра Сергей Тихановски се състезава като кандидат, след като на съпруга й беше забранено да се регистрира. Тихановски беше арестуван на протест в петък.

Бившият началник на местното подразделение на руската "Газпромбанк" Виктор Бабарико си е осигурил 85 000 подписа.

На беларусите им е омръзнало от липсата на промяна, заяви Бабарико пред Ройтерс, въпреки стремежа на Лукашенко да се представи като гарант на стабилността.

"Всички разбират, че прословутата ни стабилност вече не е стабилност", каза Бабарико. "Тази стабилност е като на гробище."

"Поведението на властите в периода на пандемията от коронавирус беше последното действие, което показа пълно неуважение", каза той.

Опасност да отиде твърде далеч

65-годишният Лукашенко се противопостави на призивите за карантина или мерки за социална дистанция и предложи средства като водката или сауните.

Беларус имаше официално 44 255 случая на коронавирус и 243 умрели до вчера.

"Властите имат достатъчно груба сила, но Лукашенко определено не иска да отиде твърде далеч. Той има нужда някак да представи добре пред Запада тези избори", каза политическият анализатор Александър Класковски.

"Но ако последват сериозни протести, Лукашенко многократно е показвал, че щом усети истинска заплаха за своята власт, не се церемони и най-малко го е грижа за международния образ, защото властта е всичко за него."

Смазването на протестите преди десетилетие заради предполагаеми изборни измами накара САЩ и ЕС да наложат санкции. При евентуални санкции сега има опасност Лукашенко да бъде тласнат отново към Русия.

"За Запада беларуската независимост от Русия сега е по-важна от проблема с човешките права", каза политическият анализатор Валерий Карбалевич.