40-годишният бивш министър на енергетиката бе възторжено посрещнат от делегатите, когато се появи на трибуната заедно с други членове на Националният изпълнителен комитет на партията, предаде ДПА, цитирана от БТА. 

Милибанд бе избран за лидер на лейбъристите през почивните дни в навечерието на конференцията при силно оспорвана борба с по-големия си брат Дейвид Милибанд, който е бивш министър на външните работи.

По-рано днес Ед Милибанд, който на изборите получи голяма подкрепа от синдикатите, отхвърли обвиненията, че партията "ще залитне в ляво", докато я ръководи. Освен това не бил зависим от профсъюзите.
"Сам съм си господар", заяви Милибанд в интервю за Би Би Си. Той определи като "глупост" даденото му прозвище Червения Ед.

Ед Милибанд спечели надпреварата с много малко мнозинство. Очаква той да предложи на брат си ключов пост в лейбъристкия кабинет в сянка.
Запознати твърдят, че Дейвид Милибанд има притеснения да заеме такава важна позиция не само заради голямата отговорност, но и защото се опасява, че медиите ще търсят разцепления по политиката между двамата братя, пише "Гардиън".

Изборът на Милибанд слага край на ерата Блеър-Браун и поставяйки началото на възхода на ново поколение сред лейбъристите, коментира в. "Индипендънт".
Има слухове, че Тони Блеър е определил избирането на Ед Милибанд като "катастрофа".

Бившият министър застава начело на лейбъристите броени седмици, преди правителството да обяви пакет от бюджетни съкращения, които могат да застрашат крехкото възстановяване на британската икономика.
Той е изправен пред сериозни предизвикателства и действията му непосредствено след победата ще определят дали е готов да поведе напред опозиционната партия, отбелязва изданието.

Победата на Милибанд е на път да доведе до поляризация в британската политика, пише ДПА. Винаги е било ясно, че който и от двамата братя Милибанд да оглави Лейбъристката партия, заставането на някой от тях начело на най-голямата опозиционна партия във Великобритания ще разтърси политиката, добавя изданието, според което след като умереният Дейвид загуби битката, британската политика би могла да навлезе в период на сътресения.

"Откакто след изборите през май на власт дойде консервативно-либералната коалиция на Дейвид Камерън, обстановката беше необичайно спокойна, тъй като падналата духом Лейбъристка партия беше твърде заета с възстановяването от поражението, за да предложи някаква смислена опозиция.
Сега всичко се променя: на фона на задаващите се невиждани бюджетни съкращения Ед Милибанд обещава да работи "всеки час от всеки ден", за да свали от власт воденото от консерваторите правителство", добавя авторът.