Американският президент Джо Байдън каза, че принудителното отклоняване на пътнически самолет от беларуските власти с цел да бъде арестуван опозиционен журналист е било "пряко посегателство върху международните норми", предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Байдън определи случилото се като "възмутителен инцидент" и се присъедини към призивите за международно разследване.

Той също така изрази възмущение във връзка с видеоизявлението на арестувания журналист Роман Протасевич, излъчено по беларуската държавна телевизия снощи. В него той се призна за виновен, че стои зад социални вълнения в страната.

"Този възмутителен инцидент и видеоизявлението, което г-н Протасевич, изглежда, е направил под принуда, са срамни атаки както срещу политическото несъгласие, така и срещу свободата на медиите", каза Байдън.

"Мога да заявя, че нямам никакви проблеми със здравето, в т.ч. със сърцето и с каквито и да е други органи. Отношението от страна на сътрудниците към мен е максимално коректно и по закон. Сега продължавам да сътруднича на следствието и давам показания по повод организацията на масови безредици в Минск", каза още журналистът в записа, след като се появи информация, че е в болница със сърдечен проблем.

"САЩ се присъединяват към призивите на страните по света за неговото освобождаване, а също за освобождаването на стотиците политически затворници, несправедливо задържани от режима на (беларуския президент Александър) Лукашенко", каза той.

Белият дом заяви, че съветникът по националната сигурност Джейк Съливан е разговарял с беларуската опозиционна лидерка Светлана Тихановска и й е казал, че САЩ "в координация с Европейския съюз и други съюзници и партньори ще търсят отговорност от режима на Лукашенко".

26-годишният бивш главен редактор на влиятелната беларуска опозиционна медия Нехта (Nexta) и приятелката му, рускинята София Сапега, на 23 години, бяха задържани вчера в Беларус, след като властите принудиха насила пътнически самолет на ирландската авиокомпания Райънеър (Ryanair), изпълняващ полет от Атина за Вилнюс, да кацне в Минск. Живеещ в изгнание в съседна Литва, Протасевич може да бъде осъден на до 15 години затвор по повдигнатите му обвинения в "организиране на масови безредици". Той освен това е включен в списъка на беларуските тайни служби на "хората, замесени в терористични дейности", отбелязва Франс прес.

Междувременно германската авиокомпания "Луфтханза" заяви, че временно спира да извършва дейности в беларуското въздушно пространство след принудителното приземяване на пътнически самолет в Минск, предаде Франс прес.

"Предвид развитието на сегашната ситуация преустановяваме засега дейностите във въздушното пространство на Беларус", каза "Луфтханза".

Нидерландската авиокомпания КЛМ временно ще спре полетите над Беларус. Решението беше взето, след като нидерландският министър-председател Марк Рюте призова авиокомпаниите в Европа да избягват беларуското въздушно пространство, посочва Ройтерс.

"КЛМ взе под внимание призива на министър-председателя Рюте за временно спиране на полетите над Беларус до второ нареждане. КЛМ ще се вслуша в този призив", заяви авиокомпанията.