Европейският съвет прие на срещата си в понеделник, 24 май, вечерта, заключения, в които възлага да бъдат наложени нови санкции срещу Беларус заради принудителното отклоняване и приземяване на самолет на "Райънеър" в Минск в неделя, 23 май, вечерта, предаде БТА.

Държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС настояват за освобождаването на беларуския журналист Роман Протасевич и на приятелката му, рускинята, София Сапега, задържани при слизане от самолета. Те осъждат случая, създал опасност за въздухоплаването.

На Съвета на ЕС се възлага да подготви допълнение към списъка с вече санкционираните граждани и организации от Беларус, както и нови икономически санкции срещу Минск.

От Съвета на ЕС се очаква да приеме забрана за полети на беларуски авиокомпании през европейското въздушно пространство и до европейски летища.

Европейският съвет призовава Международната организация за гражданско въздухоплаване (ICAO) да разследва спешно принудителното приземяване на полета. Отправен е също призив европейските авиокомпании да не прелитат над Беларус.

По-рано бе съобщено, че Европейският съвет ще обсъди въпроса за Беларус при повишени мерки за сигурност. Участниците в срещата са били помолени да не внасят в залата на заседанието електронни устройства, за да се запази тайната на разговора.

Подобни мерки се приемат, когато ЕС обсъжда най-чувствителните въпроси.

Остри реакции срещу Минск

Отклоняването на полета на "Райънеър" е отвличане, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен при пристигането си за заседанието на Европейския съвет. Тя добави, че (беларуския президент) Александър Лукашенко трябва да разбере, че последиците ще бъдат тежки.

Фон дер Лайен добави, че подготвяните санкции ще бъдат "много силен отговор" и ще засегнат отговорните за отклоняването на полета; фирми и организации, които подкрепят режима в Минск, както и въздухоплаването в Беларус. Тя отбеляза, че три милиарда евро помощ от ЕС са замразени и ще бъдат предоставени на Беларус, когато страната се демократизира.

Председателят на ЕК настоя за незабавното освобождаване на Протасевич. По нейните думи ЕС ще продължи натиска, докато в Беларус се установи свобода на словото.

Роман Протасович в автобуса, след като е бил арестуван на летището в Минск

Снимка: AP/БТА

При пристигането си в Брюксел германският канцлер Ангела Меркел коментира, че обясненията, дадени от беларуското правителство, "изобщо не са правдоподобни", съобщи Франс прес.

"Станахме очевидци на принудително кацане, което доведе до ареста на беларуски опозиционер - Роман Протасевич. Той трябва да бъде освободен незабавно", каза лаконично Меркел.

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли съобщи, че е призовал за международно разследване на случая с принудителното приземяване на самолета. По неговите думи ЕС е получил с този случай възможност да покаже, че "не е книжен тигър".

Литовският президент Гитанас Науседа призова за "крайно необходими" мерки срещу Беларус, включително затварянето на въздушното пространство на ЕС за беларуски авиокомпании, предаде Ройтерс.

"Трябва (да предприемем) ясни действия, за да променим модела на поведение на този много опасен режим", каза Науседа. Той добави, че ще постави и въпроса за беларуската атомна електроцентрала в Островец, която нарече "възможно геополитическо оръжие" срещу ЕС.

Литва, която граничи с Беларус, е приютила Светлана Тихановска - опозиционната кандидатка на президентските избори в съседната страна през август миналата година. Дългогодишният президент Александър Лукашенко бе обявен за победител. Опозицията обаче оспори резултатите и започна масови протести.

Москва: Това е вътрешна работа на Беларус

Задържането на беларуския журналист Роман Протасевич е "вътрешна работа на Беларус", каза днес говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

Захарова обяви, че е удивена от координираната реакция на ЕС, НАТО и ОССЕ. "Бих искала да напомня, че на подобни събития, станали по-рано в други страни, те реагираха по различен начин. А имаше доста такива примери", отбеляза тя и припомни действия на американските власти (при издирването на Едуард Сноудън) и на Турция.

Говорителят на руското външно министерство призова Запада да се откаже от двойните стандарти в реакцията си на случая.