Министерството на външните работи на Литва ни информира днес, че на борда на отклонения в Минск пътнически самолет на "Райънеър" (Ryanair) не е имало български гражданин, съобщиха от МВнР.

В отговор на отправената от посолството ни във Варшава молба към компетентните дирекции на Министерството на външните работи на Литва за предоставяне на информация днес началникът на сектор "Южен Кавказ и Централна Азия" в отдел "Политика за източно съседство" на МВнР на Литва е информирал по телефона консула ни във Варшава, че на борда на самолета не е имало български граждани.

За български гражданин на борда на самолета съобщи вчера във фейсбук бившият външен министър Екатерина Захариева, като информация за това тя получила от бившия външен министър на Литва Габриелиус Ландсбергис. 

МВнР съобщи днес, че е изпратило запитване за наличието на борда на самолета на наши сънародници и до авиокомпанията-превозвач, като очаква отговор.

Заедно с това МВнР съобщава, че не е получавало сигнали и молби за съдействие от български граждани във връзка принудително отклонения в Минск самолет на Ryanair.

От министерството припомнят, че България определи като абсолютно неприемливо и изключително тревожно принудителното отклоняване и приземяване в Минск на редовния полет на Ryanair от Атина за Вилнюс. "Принудителното кацане на самолета на Ryanair в Минск е много сериозно нарушение на международните норми."

Позицията на МВнР и декларацията на Върховния представител от името на ЕС относно принудителното отклоняване на полет на Ryanair FR4978 до Минск на 23 май 2021 г. са публикувани на официалния сайт на министерството.